Raseinių naujienų portalas

KitaMaistas

Dėl aptiktų salmonelių saldainiuose ir šokoladiniuose kiaušiniuose Belgijos gamykla atšaukia nesaugias partijas

Po pranešimų apie šokoladiniuose saldainiuose „Schoko-bons“ ir šokoladiniuose kiaušiniuose „Kinder Suprise“ aptiktas salmoneles, Belgijos konditerijos gamykla „Ferrero Ardennes A.S.“ sustabdė šių produktų tiekimą į rinką. Nors šiuo metu nėra patvirtintos informacijos, kad šie nesaugūs gaminiai galėjo pasiekti Lietuvą, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ėmėsi papildomų saugumo priemonių ir pradėjo laboratorinius mėginių tyrimus.

„Suveikė savikontrolės sistema ir mechanizmas, kai į pranešimą apie nesaugių maisto produktų partijas sureagavo pats gamintojas, tiekėjai, prekybos tinklai bei rinkos priežiūros institucijos. Informacija operatyviai perduota per tarptautinę nesaugių maisto produktų ir pašarų pranešimų sistemą RASFF, nesaugūs produktai atšaukiami iš rinkos. Nors nesaugios siuntos nebuvo skirtos Lietuvos rinkai, mes ėmėmės papildomų saugumo priemonių – atrinkome mėginius iš parduotuvių bei sandėlių ir Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute pradėjome jų laboratorinius tyrimus. Kai tik bus gauti laboratorinių tyrimų rezultatai, būsime tikri, ar Lietuvos rinkoje tikrai nėra nesaugių gaminių“, – sako VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Pasak vadovo, verslo atsakomybė, operatyvumas ir sklandus produktų kilmės atsekamumas šiuo atveju leido greitai bei efektyviai reaguoti į iškilusias grėsmes. Žinia apie salmonelėmis užkrėstus gaminius sulaukė plataus Europos vartotojų dėmesio ir atgarsio, todėl verslas pademonstravo sąmoningumą, saugodamas vartotojų sveikatą bei savo reputaciją. Prieš beveik 80 metų Italijoje įkurta konditerijos gamintoja „Ferrero“ Europoje turi penkias gamyklas. Jos produkcija žinoma plačiai pasaulyje. Tuo tarpu Lietuvos rinką prižiūrinti VMVT skiria daugiau dėmesio ir pastangų įsitikinti, ar nesaugūs produktai iš kitų gamyklų ir partijų nepateko šalies vartotojams.

Šios bakterijos sukelia salmoneliozę – ūmią žarnyno infekcinę ligą, kuriai būdingi šie simptomai: pykinimas vėmimas, vandeningas viduriavimas su krauju ir gleivėmis, išsekimas ar nedidelis karščiavimas. Jie pasireiškia po 12 – 72 valandų po užsikrėtimo. 

Pagrindinis salmoneliozės plitimo būdas yra žalios arba nepakankamai termiškai apdorotos, užterštos salmonelėmis paukštienos, kiaušinių, jautienos, kiaulienos, pieno ir jų produktų, vandens, vaisių bei daržovių vartojimas. Maistą salmonelėmis gali užkrėsti jį tvarkantys asmenys, nenusiplovę rankų pasinaudojus tualetu. Šiuo metu Europos Sąjungoje apie 200 salmonelių serotipų siejama su per maistą plintančiomis infekcijomis žmonėse. Dažniausias perdavimo kelias yra gyvūninės kilmės maisto produktų vartojimas.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us