Raseinių naujienų portalas

KitaNuomonės

Seimo komiteto atstovai siūlo du–tris kartus didinti baudas už neteisėtą medžių kirtimą

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė konservatorė Aistė Gedvilienė ir komiteto narys, Laisvės partijos atstovas Kasparas Adomaitis siūlo du–tris kartus didinti baudas už neteisėtą medžių kirtimą.

Šiuo metu neteisėtas saugotinų želdinių naikinimas užtraukia 60–200 eurų baudą fiziniams ir 80–300 eurų baudą juridiniams asmenims. Komiteto atstovai siūlo tokią baudą palikti galioti už neteisėtą saugotinų krūmų iškirtimą, o už saugotinų medžių sunaikinimą baudas didinti triskart.

Pagal registruotą Administracinių nusižengimų kodekso pataisą, už saugotinų medžių likvidavimą grėstų 180–600 eurų bauda fiziniams ir 200–900 eurų bauda juridiniams asmenims.

Želdynų, kurie nėra saugomi, sunaikinimas šiuo metu gresia įspėjimu arba 20–80 bauda fiziniams asmenims ir 70–170 eurų bauda juridiniams asmenims. Tokią baudą siūloma palikti už krūmų sunaikinimą, o už likviduotus medžius būtų nustatyta 40–160 eurų bauda fiziniams asmenims ir 120–340 eurų bauda juridiniams asmenims.

Parlamentarai sako, kad dabartiniai baudų dydžiai per maži ir nebeatlieka atgrasymo funkcijos. Aiškinamajame rašte iniciatoriai pateikia duomenis, kad 2018–2021 metai vidutiniškai per metus būdavo nustatyta apie 130 neteisėto želdynų sunaikinimo atvejų.

„Didelė dalis nusižengimų daroma ne dėl nežinojimo, o dėl per mažo baudos dydžio“, – sakoma pataisos aiškinamajame rašte.

Anot iniciatorių, baudos šiuo metu nepakankamai didelės ir neatitinka ekonominės situacijos, todėl žmonės verčiau rizikuoja bauda nei kreipiasi leidimo želdinio šalinimui.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us