Raseinių naujienų portalas

KultūraNaujienos

Lietuvoje minimos 81-osios tremties metinės

Lietuvoje antradienį minima Gedulo ir vilties diena – birželio 14-ąją prieš 81 metus šalį okupavę sovietai pradėjo masinius gyventojų trėmimus į Sovietų Sąjungos gilumą.

Šiai datai minėti renginiai vyks Vilniuje ir kitose Lietuvos vietose.

Seimo Kovo 11-osios Akto salėje organizuojamas iškilmingas minėjimas. 

Likus minutei iki vidurdienio, 11.59 val., tylos minute visoje šalyje bus pagerbtos okupacijos aukos.

Vidurdienį sostinės Nepriklausomybės aikštėje Vilniuje bus pakelta valstybės vėliava, po jos Gedimino prospektu rengiamos pagarbos eitynės iki Aukų gatvės, ten bus padėta gėlių prie paminklų politiniams kaliniams ir tremtiniams, vyks istorinės atminties akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“.

Renginiai, skirti Gedulo ir vilties, okupacijos ir genocido dienų tragiškoms netektims ir pasipriešinimui atminti, vyks ir prie Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialo, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro kieme, kt.

Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, prie Amžinosios ugnies, nuo vidurdienio bus skaitomos tremtinių bei politinių kalinių vardai ir pavardės. Planuojama įgarsinti 10 tūkst. ištremtųjų likimus. Vakare Vienybės aikštės prieigose vyks kariliono varpų muzikos koncertas.

Pavardžių skaitymo akcija numatyta ir Klaipėdoje, Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus organizuoja ekskursiją po vietas, susijusias su tremties ir rezistencijos istorija Klaipėdoje.

Tremčių metinės bus paminėtos ir Briuselyje, Solidarumo aikštėje prie Europos Parlamento. Čia irgi bus skaitomos ištremtųjų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Ukrainos, Moldovos, Čekijos bei Vengrijos pavardės.

1941 metų birželio 14 dieną, 3 val. ryto, sovietų represinės struktūros pradėjo masiškai tremti Lietuvos gyventojus į atokias šiaurines teritorijas.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, per keletą dienų į gyvulinius vagonus sugrūsta ir iš Tėvynės išvežta apie 18 tūkst. Lietuvos gyventojų. 

1940 metų birželio 15 dieną Sovietų Sąjunga okupavo Lietuvą. Per šią okupaciją įkalinta ir ištremta 280 tūkst. Lietuvos piliečių.  

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us