Raseinių naujienų portalas

KultūraLaisvalaikis

O. Koršunovas: aikštės vidury stovi Nekrošiaus kėdė, ant kurios apsireikšdavo teatro stebuklas

Režisieriui Eimuntui Nekrošiui atminti Šiluvoje pastatyta skulptūra-kėdė įprasmina šio didžio šiluviškio kūrybą ir tampa traukos centru.

Prieš keletą valandų savo socialinio tinklo paskyroje Oskaras Koršunovas, Lietuvos nacionalinio dramos teatro direktorius, režisierius pasidalino jautriais prisiminimas:

Prie atminimo skulptūros, skirtos Eimuntui Nekrošiui, Šiluvoje. Vykęs S. Plotnikovo ir S. Druskio kūrinys. Kuklus, kaip ir pats Eimuntas. Šioje vietoje jis mėgdavo sėdėti. Kėdė- jo spektakliuose buvo labai reikšmingas objektas. Visi daiktai Nekrošiaus spektakliuose įgaudavo daugiaprasmiškumo, kartais visiškai prarasdami savo įprastas buitines reikšmes. Bet kėdėms jis skyrė ypatingą dėmesį. Nešamas kėdžių kalnas ,,Pirosmani Pirosmani”, persėdimas nuo kėdes ant kėdes, kaip kelias į mirtį, besisukančios ir stebuklingai pradingstančios kėdes ,,Hamlete” ir tt. Kažkada, labai seniai, dar sovietiniais laikais, ,,Jaunimo gretose” skaičiau jo interviu, kur jis spektaklio pastatymą lygino su kėdės padarymu. Ten jis kalbėjo maždaug taip: ,,ten pakali, ten pakali- žiūri, kad gerai stovėtų”.

Šitą kėdę, kuri virto bronzine skulptūra, Nekrošius parsivežė iš savo tėvo namų. Ji tapo rekvizitine. Tokios kėdės buvo ,,Hamlete”. Šiluvoje Nekrošių labai myli ir gerbia. Daugiausia apie Nekrošių įdomių dalykų sužinojau iš Šiluvos girtuoklėlių. Atvažiavęs ir susitikęs juos, Eimuntas jiems ištraukdavo vieną kitą pinigą. Bet ir šiaip kai kurie jį atsiminė iš mokyklos laikų, sakė buvo stiprus vaikis, gerai žaidė krepšinį. Pats Nekrošius Šiluvą ir šiluviečius laikė savo tikrąją gimtine ir sakraline vieta.

Važiuodami pro Šiluvą nepraleiskite progos, užsukite. Šiluvoje yra nuostabi bažnyčia su aikšte, kurios gale stovi Švc. Mergelės Marijos Apsireiškimo koplyčia, kurioje yra akmuo, ant kurio, pasak tikinčiųjų, buvo apsireiškusi Marija. O tos aikštės vidurį stovi Nekrošiaus kėdė, ant kurios apsireikšdavo teatro stebuklas,“- mintimis apie įprasmintą kolegos atminimą ir Šiluvą dalinosi garsus režisierius.

Ačiū visiems prisidėjusiems prie šios skulptūros-kėdės skirtos E. Nekrošiui, atsiradimo, tačiau šiandien dar trūksta apie 900 eurų, kad būtų pilnai atsiskaityta už šio kūrinio gamybą ir pastatymą.

Aukoti galima, pervedant lėšas į parapijos sąskaitą, įrašant tekstą AUKA SKULPTŪRAI.

Šiluvos Švč. M. Marijos Gimimo parapija, įm. k. 191251020

Bankas – Raseinių kredito unija, sąskaita – LT505013900014000612

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us