Raseinių naujienų portalas

KitaNaujienos

Raseiniškiai kviečiami nemokamai mainytis rūbais, atiduoti senus daiktus ir atnaujinti vaikų žaislus

Liepos 30 dieną nuo 13 iki 17 val. tradicinėje Viduklės koldūnų šventėje Raseinių rajono gyventojai ir jo svečiai, kuriems rūpi atsakingas vartojimas, tvari mada ir kūrybingumas, yra kviečiami į nemokamą renginį „Atiduotuvių kiemas“. Visų dalyvių laukia edukacijos bei dirbtuvės, praktiniai patarimai, kaip atnaujinti bižuteriją, žaislus, knygas ar pabodusį rūbą, kur dėti namuose susikaupusius daiktus, pakuotes, kad šios netaptų gamtą teršiančia atlieka.

„Tvarus gyvenimo būdas vis labiau skinasi kelią į kasdienį lietuvių gyvenimą, žmonės ne kiek dėl taupumo, kiek iš susirūpinimo dėl klimato kaitos pokyčių, ieško tvaresnių sprendimų gyvenime. Tai skatina sutelkti tvarios mados atstovus, baldų restauruotojus, atliekų tvarkytojus, ekologus ir kitus tvarius kūrėjus organizuoti edukacijas, šviesti visuomenę. Labai džiaugiamės, kad galime papildyti tradicinę Viduklės koldūnų šventę su savo edukacine programa“, – teigia „Atiduotuvių kiemo“ organizatorė, tvaraus prekės ženklo „giver tag“ kūrėja Karolina Barišauskienė.

Galimybė nemokamai atnaujinti drabužinės turinį ir bižuteriją

„Mes, kaip vartotojai, turėtume apmąstyti savo įpročius ir pirkti atsakingiau. Todėl kviečiu į puikų renginį, kur turėsite galimybę atsinaujinti savo drabužinės turinį neperkant naujų daiktų. Atsineškite spintose užsigulėjusius, „geresnių laikų“ belaukiančius rūbus, batus ir aksesuarus, kuriuos galėsi atiduoti arba išsimainyti į kitus“, – teigia K. Barišauskienė.

Renginyje Viduklėje taip pat dalyvausianti aplinkosauginės iniciatyvos „Kita forma“ komanda žada vietinius pamokyti bižuterijos atnaujinimo subtilybių, tad kviečiame į renginį atsinešti pabodusius, susigadinusius ir netinkamus nešioti papuošalus, kuriuos vietoje pabandysime sutaisyti, atnaujinti ir prikelti naujam gyvenimui.

Tvari žaidimų erdvė ir dirbtuvės vaikams

Renginio „Atiduotuvių kiemas“ erdvėje bus įrengta tvari žaidimų erdvė mažiesiems, vyks rūšiavimo turnyrai ir kitos veiklos, į kurias dažniausiai įsitraukia ne tik vaikai, bet ir jų tėveliai. Taip pat veiks žaislų medicinos punktas ir knygų atnaujinimo dirbtuvės.

Šiais laikais vaikai turi daugybė žaislų, knygų, tačiau žaislai bei knygos gali džiuginti ne vieną vaiką, jei tinkamai šiuos daiktus prižiūrėsime. Tad renginio organizatoriai ragina mažuosius ir jų tėvelius su savimi į renginį atsinešti po vieną knygelę ir žaislą, kuriuos norėtų pataisyti ir kitaip atnaujinti.

„Ugdyti vaikų ekologinį sąmoningumą galima tik savo pavyzdžiu ir juos pačius įtraukiant į veiklas. Tą ir bandysime daryti Kėdainiuose. Leisime vaikams patiems išbandyti, kaip galima atnaujinti knygos viršelį, susiūti ar kitaip sutaisyti palūžusį seną žaislą, mokinsime dalintis žaislais“, – tikina aplinkosauginės iniciatyvos „Kita forma“ įkūrėja, ekologė ir vaikų žaidimų erdvės kūrėja Vaida Griškevičienė.

Galimybė nemokamai atiduoti ir pasiimti daiktus

Renginio lankytojai sužinos, kur keliauja mūsų šiukšlės – nuo buitinių atliekų, tekstilės iki statybinių medžiagų likučių. Atėjusieji prisimins atliekų rūšiavimo pradžiamokslį, taip pat sužinos, kur veikia įkurtas Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (Kauno RATC) atiduotuvių bei stambiagabaričių atliekų punktas Raseiniuose bei kokius daiktus ar buityje susidariusias atliekas ten galima pristatyti.

Taip pat bus išskirtinė galimybė nemokamai palikti buityje nereikalingus daiktus ir pasiimti naujų iš Kauno regiono atliekų tvarkymo centro „Atiduotuvių“ punktų.

Mažinti sąvartynus ugdant ekologinį sąmoningumą

Remiantis naujausia visuomenės apklausa, kuri buvo atlikta 2022 m. Aplinkos ministerijos užsakymu,  visas namų ūkyje susidarančias atliekas rūšiuoja 60 proc. Lietuvos gyventojų, to nepakanka, kad taptume šalimi be atliekų sąvartynuose. 

„Itin svarbu ugdyti visuomenės sąmoningumą ir aiškiai kalbėti apie tai, kokios yra atliekų šalinimo bei perdirbimo sąlygos ir nauda, o kokios grėsmės kyla elgiantis ekologiškai neatsakingai. Tik taip galėsime sumažinti atliekų kiekius sąvartynuose ir gyventi tvariau“, – teigia vienas renginio organizatorių, Kauno regiono atliekų tvarkymo centro vadovas Laurynas Virbickas. 

Daugiau apie dalyvavimo taisykles atiduotuvėse čia:

https://fb.me/e/1Xbl2KVd7


Informacija žiniasklaidai

———

Renginys – NEMOKAMAS

Renginio vieta: Viduklė (Ataugos g.)  

Renginio data: liepos 30 d. (šeštadienis), nuo 13.00 iki 17.00 val.

Kontaktinis asmuo – Karolina Barišauskienė, tel. nr. +37064662321

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us