Raseinių naujienų portalas

KitaNuomonės

Artėjant rugsėjo 1-ajai. Įdomioji Raseinių ugdymo įstaigų statistika

Jau kitą savaitę į mokyklas sugrįš moksleiviai. Apžvelgiant Raseinių rajone esančią švietimo įstaigų veiklos situaciją ir ateities vizijas, pateikiame įdomių skaičių ir statistikos duomenų.

Per 4 šios valdančiosios daugumos valdymo metus uždarytos 3 ugdymo įstaigos, dalis jų, prieš tai – renovuotos. Dar viena mokyklų dalis „išgyveno“ reorganizaciją, kuriai loginio paaiškinimo nelabai ieškota. Pavyzdžiui – darželius prijungti prie gimnazijų. Sumažintos administracinės išlaidos? Peržiūrėjus skaičius – galima suabejoti. Kad paklūstama centrinei, iš sostinės ribų neišvažiuojančiai valdžiai, kuri eilinį sykį vykdo švietimo reformą – taip. Kažkam iš mūsų valdžios vyrukų tokios reformos tik dar vienas mistinę statistiką gerinantis pliusiukas arba užsitikrinta aukštesnė vieta partijos rinkiminiame sąraše.

Praėjusiais, 2021-2022 mokslo, metais Raseinių rajone ugdymo įtaigas lankė 4 305 moksleiviai. Skaitlingiausia moksleivių skaičiumi – Raseinių Šaltinio progimnazija. Šiemet šią švietimo įstaigą lankys 694 mokiniai (beveik 20 daugiau nei pernai). Palyginimui – Ariogalos gimnazijoje pernai mokėsi 579 vaikai, Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijoje – 385.

Šaltinio progimnaziją galima drąsiai įvardinti, kaip populiarią švietimo įstaigą, nes šiemet ši švietimo įstaiga sulauks beveik 100 pirmokų. Kitose mokyklose šie skaičiai ženkliai mažesni: Raseinių Viktoro Petkaus – 53, Ariogalos gimnazijoje – 47.

Nuo šių metų rugsėjo 1-os dienos į mūsų rajono ugdymo įstaigas įsilies 46 vaikai iš Ukrainos. Didžioji jų dalis lankys mieste esančias švietimo įstaigas.

21 klase/komplektu mažiau

Raseinių rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus specialistai informavo, kad nuo 2018 metų mūsų rajone sumažėjo net 21 klase/komplektu. „Komplektų mažėjimas daugiausiai palietė reorganizuojamas ir uždarytas švietimo įstaigas, kitose – pokyčiai nedideli,“- teigia švietimo specialistai.

Nuo šių mokslo metų pakoreguoti reikalavimai dėl minimalaus vaikų skaičiaus klasėse: 1–10 klasėse – aštuoni, III–IV gimnazijos klasėse – 12.Naujais mokslo metais nelieka 5–8 jungtinių klasių, jau anksčiau buvo nejungiamos ir 9–10 klasės. 1–4 klasės gali būti jungiamos tik po dvi, rekomenduojama – gretimos.

Mokyklų mažėja, pedagogai – sensta

Praėjusiais metais rajono mokyklose dirbo daugiau nei 300 mokytojų. Vienas iš labiausiai gąsdinančių statistinių rodmenų – vidutinis mokytojo amžius– 52 metai. Raseinių rajono švietimo įstaigose dirba beveik 8 proc. pensijinio amžiaus pedagogų.

Raseinių rajone kol kas didelio mokytojų trūkumo nėra, šiuo metu, kaip informavo Švietimo skyriaus specialistai, trūksta psichologo (1 etato), chemijos (0,25), pradinio ugdymo (1), choreografijos (0,5), fizikos (1) mokytojų ir 1 mokytojo padėjėjo.

Tačiau trūkumo nebuvimas neužtikrina ugdymo kokybės. Švietimo įstaigos vadovai, net girdėdami mokyklos bendruomenės nusiskundimus dėl nepriimtino, nekompetentingo mokytojo darbo, neturi galimybės jo pakeisti geresniu specialistu, nes jų tiesiog nėra. Mokyklose esanti minimali darbuotojų kaita neužtikrina sveikos konkurencijos ir progreso.

Bendra visoje Lietuvoje pedagogų senėjimo problema, aktuali ir Raseinių krašte. Švietimo ir sporto skyriaus specialistai į klausimą, ar yra vizija, kaip į rajoną pritraukti jaunų pedagogų, pateikė lakonišką atsakymą: „Ieškome bendradarbiavimo būdų su šalies universitetais ir kolegijomis“.

Nuo šių mokslo metų pedagogikos baigiamųjų studijų studentai galės sudaryti išankstinę sutartį su savivaldybe ar mokykla dėl įsidarbinimo mokytoju. Tokias sutartis pasirašiusiems pedagogams valstybė kas mėnesį skirs daugiau kaip 500 eurų tikslines stipendijas.

Tad ši naujovė galėtų į rajono švietimo įstaigas įnešti teigiamų pokyčių.

17 geltonųjų autobusėlių ir beveik 300 tūkst. Eur iš biudžeto moksleivių pavežėjimui

Beveik pusę rajono švietimo įstaigas lankančių vaikų gyvena toliau kaip 3 kilometrai nuo savo mokyklos. Pernai maršrutiniais autobusais (šią paslaugą teikė UAB „Raseinių autobusų parkas“) į mokyklas keliavo beveik 1 000 vaikų (58,16 proc.), geltonaisiai autobusėliais – 310 mokinių, mokyklų transportu – 22 moksleiviai.

Pagrindinė problema, su kuria susiduria vaikai, keliaujantys specialiu transportu – grafikas, kuris ne visuomet leidžia pasirinkti lankyti po pamokų esančius užsiėmimus.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us