Raseinių naujienų portalas

Sveikata

Lietuvą pasiekė 1,4 tūkst. vakcinų nuo beždžionių raupų

Lietuvą pasiekė 1,4 tūkst. vakcinų nuo beždžionių raupų, trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

„Jau ir Lietuvą pasiekė 1,4 tūkst. vakcinos nuo beždžionių raupų (…). Asmenis, kurie bus skiepijami, identifikuos ir juos skiepyti siųs Nacionalinis visuomenės sveikatos centras“, – spaudos konferencijoje sakė sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

 Anot jos, nuo gegužės pasaulyje fiksuota per 17 tūkst. užsikrėtimų šia liga.

Viceministrės teigimu, bus skiepijami asmenys, turėję kontaktą su užsikrėtusiais žmonėmis, ne anksčiau nei 4 dienos ir ne vėliau nei 14 dienų po kontakto. 

A. Bilotienė Motiejūnienė sakė, kad bus skiepijami asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, kurie, pavyzdžiui, konsultavo ar tyrė asmenis nepakankamai naudodami saugumo priemones. Rai galės būti ir medikai, ir laboratorijų specialistai, taip pat bus vertinami su jais sąlytį turėję asmenys.

„Įsivertinęs asmuo bus kviečiamas vakcinuotis“, – sakė ji. 

Asmeniui bus skiriamos dvi skiepų dozės, tarpas tarp jų – 28 dienos. 

Lietuvoje iki šiol pranešta apie penkis susirgimus šia liga. 

Anksčiau skelbta, kad Lietuva rugpjūtį tikisi gauti 1,4 tūkst. dozių vakcinos nuo beždžionių raupų.

Beždžionių raupais gali užsikrėsti visi, tačiau didesnė užsikrėtimo rizika kyla asmenims, turintiems tiesioginį fizinį kontaktą su sergančiu asmeniu.

Virusas gali būti perduotas per odos pažeidimus, oro lašeliniu būdu, per bendrai naudojamus daiktus, tokius kaip patalynė ir rankšluosčiai. Beždžionių raupais taip pat galima užsikrėsti lytinių santykių metu.

Sergantiesiems beždžionių raupai pasireiškia karščiavimu, raumenų skausmais, limfmazgių patinimu, šaltkrėčiu, išsekimu ir į vėjaraupius panašus bėrimu ant rankų bei veido.

Specifinio beždžionių raupų gydymo nėra, bet nustatyta, tačiau nuo ligos galima apsisaugoti skiepais.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, nuo sausio pradžios pasaulyje nustatyta beveik 28 tūkst. beždžionių raupų atvejų, apie 16,5 tūkst. jų fiksuota Europoje.

PSO beždžionių raupų protrūkį yra pripažinusi tarptautinio masto ekstremaliąja visuomenės sveikatos situacija.

Beždžionių raupai yra labai panašūs į raupus, nuo kurių pasaulyje kasmet mirdavo milijonai žmonių, kol 1980 metais ši liga buvo išnaikinta. Beždžionių raupų simptomai yra daug švelnesni.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us