Raseinių naujienų portalas

NaujienosPolitika

Tarybos posėdis: atiduotos „greitukės“, išmanesni moksleiviai, skęstantys „Raseinių vandenys“

Tradiciškai, su retomis išimtimis, paskutinį mėnesio ketvirtadienį, vyko Raseinių rajono savivaldybės 9-ojo šaukimo, tarybos posėdis. Darbotvarkėje numatyti ir priimti 26 sprendimai. Tarybos posėdyje iš 25 rajono politikų dalyvavo 21.

Opozicijai kai kurie sprendimų projektai kėlė pagrįstų klausimų, buvo užvirusios nemažos diskusijos, tačiau ne idealiame pasaulyje viskas paprasta – sprendimų priėmimą, net jei jis ir nėra naudingas/reikalingas ar net nepriimtinas gyventojams lemia valdančiosios koalicijos balsai.

Tarybos posėdžio metu, net du kartus į tribūną buvo kviečiamas UAB „Raseinių vandenys“ direktorius Vaclovas Simonavičius. Įmonės vadovas savivaldybės politikų prašė suteikti garantiją 450 tūkst. Eurų kreditui. Pristatydamas savo prašymą politikams vadovas aiškino, kad tų pinigų reikia įmonės apyvartinių lėšų trūkumui padengti. Nežinia, ar stresas, ar kompetencijos trūkumas vadovui labai apsunkino šio sprendimo projekto pristatymą ir argumentavimą. Tarybos nariai klausinėjo, kaip įmonės vadovas įsivaizduoja ją gauti, grąžinti, ir t.t. Tačiau V. Simonavičius tik skėsčiojo rankomis ir argumentavo frazėmis „apie tai visa Lietuva kalba“, „o ką čia galima padaryti“, „ministerija nieko nesako“, ir t.t.

Po visų politikų „tardymų“ labiausiai akis badė „Raseinių vandenų“ vadovo džiaugsmas apie artimiausiu metu planuojamą pakelti vandens ir nuotekų kainą. „Kainos augs 5-10 procentų“,- teigė vadovas. Džiaugsmo čia neturėtų būti labai daug, nes reikia manyti, kad pakilus kainoms, sumažės vartojimas.

Gavus paskolą, UAB „Raseinių vandenys“ planuoja ja dengti būsimas elektros sąskaitas. Tik iš čia kyla klausimas. O kas toliau? Elektros kaina tikrai ne mažės, įmonės vadovas nežino kiek naujų vartotojų jų įmonė pajungia, nors to klausiama beveik per kiekvieną jo pasirodymą taryboje, plano, kaip jis vairuos „Raseinių vandenis“ toliau – nėra. Net bobutei aišku, kad paėmus paskolą ir „užkišus“ skylę tam kartui, problema nedings. Bet kas bus su šios įmonės ateitimi jau ko gero spręsti teks naujai išrinktai rajono valdžiai.

Didžioji dalis „greitukės“ turto atiduota valstybei. Tikėsimės malonės

Prieš rinkimus, visi politikai teigia, kad dirbs savo kraštiečių labui. Deja, tarybose priimami sprendimai, dažnai įrodo ką kitą. Daugumoje esantys politikai sėkmingai dirba „centrinei valdžiai paliepus“, „gavus ministerijos raštą“, „gavus žodinį pažadą, kad taip bus geriau“. Už ačiū policijai atiduotas savivaldybei priklausantis pastatas, nebegaunamos lėšos už nuomą, už ačiū, jau dabar nuspręsta, bus atiduodami VšĮ Raseinių rajono greitosios medicinos pagalbos stoties pastatai ir kitas turtas, kuris ligi šiol buvo savivaldybės – taigi visų mūsų. Sveikatos ministerijos planuojama „greitukių“ pertvarka jau dabar kelia ne mažą susirūpinimą. Tik ne mūsų rajono valdantiesiems. Jei kitų rajonų merai visai būdais bando išsaugoti savo mokyklas, ligonines, kovoja už „greitukių“ išlikimą – mūsiškis gi tiesiog nori būti visur pirmas. Šiuo metu Raseiniuose yra 3 greitosios medicininės pagalbos brigados, viena iš jų– dalinai išlaikoma už savivaldybės, taigi mūsų, lėšas. Politikams pradėjus domėtis, ar po GMP turto perdavimo valstybei yra tikimybė, kad Raseinių rajone išliks toks pats kiekis brigadų, meras Andrius Bautronis atsakė: „Susitikimo su ministerijos atstovais metu buvo kalbėta, kad dvi brigados, kurios ir priklauso pagal gyventojų skaičių mūsų rajonui, liks, dėl trečios – esame gavę žodinį patvirtinimą, kad trečioji brigada galėtų atsirasti greičiausiai Viduklės arba Nemakščių seniūnijose.“

Opozicijoje esantys tarybos nariai siūlė bent kol kas neatiduoti turto valstybei, taip tarsi turint kozirį derėtis, kad išliktų trečioji „greitosios“ brigada, galų gale liks galimybė spręsti, kaip ji turėtų veikti. Ne visada lėkimas prieš traukinį duoda naudą. Tačiau – valdančioji dauguma visgi nusprendė būti pionieriais. VšĮ Raseinių rajono greitosios medicinos pagalbos stoties didžioji dalis turto bus perduota valstybei. Aplodismentai 13 balsavusių „UŽ“.

Naujas autobuso maršrutas, nauja elektroninė sistema mokyklose

Ariogališkių prašymu netrukus atsiras naujas maršrutas Raseiniai-Ariogala-Raseiniai, politikai sutiko, kad jei gyventojai nori – tai reikia.

Ženkliai daugiau diskusijų tarp politikų sukėlė mintis dėl vienos naujovės rajono mokyklose įdiegimo. Vizija – kiekvienoje mokykloje būtų galimybė atsiskaityti negrynaisiais pinigais valgyklose, įvedant specialias mokėjimo korteles. Tai lyg ir suteiktų galimybę tėvams stebėti, kaip ir kuo maitinasi jo vaikas, nemokamą maitinimą gaunantys vaikai, nepajustų patyčių. Tačiau opozicijoje esančių tarybos narių nuomone, tai tikrai nėra būtinybė, greičiau papildomas išlaidas savivaldybei garantuojanti naujovė, kuri tikrai bus nepatogi nemažai daliai tėvų ir vaikų. Opozicijoje esančių politikų neįtikino ir argumentai, kad šių elektroninių kortelių funkcijas bus galima plėsti, jie aiškino, kad kiekviena papildoma funkcija, jos įdiegimas, metinis mokestis – tikrai nevertas investicijų. Tačiau…po mero pasakymo „nestabdykime naujovių“ – vėl priimtas sprendimas „UŽ“. Sprendimo pristatymo metu net nebuvo kalbėta, ar buvo tartasi su mokyklų vadovais, bendruomene, neišsakyta jokia nuomonė tų, kuriuos ši naujovė pasieks. Bet kam? Gi turim viską išmanančius politikus. Jei jau ministerija liepė, inicijavo, tai ką čia svarstyti? Taip beje ir atrodo valdančiosios daugumos atstovai. Ramūs, orūs ir su iš anksto suformuota nuomone.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us