Raseinių naujienų portalas

KitaNaujienosNuomonės

Taupymo planas Raseiniams – po devyniais užraktais

Ne be reikalo kaimiškų seniūnijų gyventojai piktinasi tamsiomis savų miestelių gatvėmis, nes Raseinių mieste, pasak seniūno Artūro Milašausko, šiuo metu šviečia visos gatvės, kuriuose tik įrengtas apšvietimas. „Artimiausiu metu planuojama sutrumpinti apšvietimo laiką,“ – lakoniškame atsakyme apie artimiausius planus dėstė miesto seniūnas.

Norint ironizuoti šią situaciją, dar būtų galima rašyti apie pagaliau rudenį pradėjusį veikti fontaną bažnyčios tvenkinyje ar įspūdingai apšviestą miesto kapinių koplyčią. Bet čia tik norint ironizuoti.

Faktas, kad daugelis mūsų supranta, kad padidėję elektros kaštai verčia taupyti, tačiau kodėl vienur taupome, kitur primerkiame akį?

Kurti planus, kaip taupyti, ne rajono vadovų kompetencija?

Savivaldybės administracijos direktorius Edmundas Jonyla, vos ne savaitę užtrukęs atsakyti į pateiktus klausimus apie taupymą ir kaimų gatvių apšvietimą, buvo labai lakoniškas. Jūs manote, kad Raseinių rajonas, įmonės, seniūnijos turi viziją ir planą, kaip taupys? Gal ir turi, bet jis – po devyniais užraktais, nes liberalesnio administracijos vadovo, priimant strateginius, rajono žmonėms aktualius sprendimus, mūsų rajonas dar neturėjo. „Apšvietimo klausimus sprendžia seniūnai ir apšvietimas įjungiamas pagal poreikį; kiekviena biudžetinė įstaiga taupymo priemones nusimatė pagal įstaigos veiklos pobūdį,“- tokie E. Jonylos atsakymai.

Taigi, seniūnams užkraunama atsakomybė patiems (?!) spręsti, kur apšviesti, kur išjungti gatvių apšvietimą. Įdomu pagal kokius kriterijus? Administracijos vadovas, tikriausiai net nežino. Įdomiausia dalis prasidės, kai švietimo įstaigos paskelbs savo planus taupyti, nes joms leista (?) pačioms spręsti, pvz. žiemos metu šildyti patalpas tik iki kokių 19 laipsnių. Nepatingėsime žiemą apsilankyti savivaldybės administracijos kabinetuose, ir pamatuoti, kokia temperatūra mero Andriaus Bautronio kabinete, kuris atsakingas už švietimų įstaigų veiklą, administracijos direktoriaus Edmundo Jonylos kabinete, kuriam pavaldžios savivaldybėse įmonės.

Apie teisę žinoti

Teisę žinoti mes turime, tačiau dabartinė mūsų rajono valdžia leisdama tūkstančius viešinimui, gėlių pirkimui ir banketams, kurie skirti užsienio svečių delegacijoms, tik bando būti pūkuoti ir gražūs, po „traukiniu“ pakišdami seniūnus, mokyklų vadovus, kitus biudžetinių įstaigų vadovus, nes tai jiems „leista“ priimti sprendimus. O mūsų atsakingi, net keturi rajono vadovai, protingai patylės. Tegul piktinasi kaimų gyventojai vėl, kaip pirmaisiais nepriklausomybės metais, gyvendami „balandos gadynėje“.

Didžioji dalis, bent jau mūsų pakalbintų seniūnų labai rezervuotai atsakinėjo į pateiktus klausimus, nes kaip bebūtų metai rinkiminiai, tad rajono valdžia – su padidėjusiu nervingumu.

Tačiau faktas, pasisekė, raseiniškiams, kurių seniūnai atsakingai žiūri į savo gyventojus. „Tartis reikia patiems su savimi, nes dėl visko bus kaltas seniūnas, o pinigų yra tiek kiek yra ir geriau šviesti trumpiau, bet visą tamsųjį sezoną. Kiekvienas mes ūkiškai ir labai atsakingai turime spręsti susidariusią situaciją namuose, įstaigose ir visoje seniūnijoje,“ – apie gatvių apšvietimą tamsiuoju paros metu kalbėjo Justina Šauklienė, Girkalnio mietelio seniūnė.

Ariogalos miesto seniūnas Saulius Buividas informavo, kad šiandien Ariogalos mieste, centrinėse gatvėse, yra sutrumpintas apšvietimas. „Spalio mėnesį vėl bus peržiūrimas apšvietimo laikas. Gali būti, kad reikės dar labiau trumpinti gatvių apšvietimo šviestuvų švietimo laiką,“ – apie artimiausius planus kalbėjo Ariogalos seniūnijos vadovas.

Planas taupyti

Kaip taupyti, sprendžiame kiekvienas savaip. Daugelis mūsų jau išmoko išeidami iš kambario išjungti šviesą, nevažiuoti ten, kur laba nereikia ir t.t. Galbūt dalis mūsų nustojo pirkti bandelę, šokoladą ir tapo akcijų, bei nuolaidų medžiotojais prekybos centruose. Nes mes skaičiuojame. Gi tikrai galime gyventi be mažų malonumų. Bet ar mūsų rajono vadovai gali? Ar jums nebūtų įdomu sužinoti jų planą, kaip būsime priversti taupyti?  

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us