Raseinių naujienų portalas

NaujienosNuomonėsSveikata

Ir toliau tylėsime sukišę galvas į smėlį, ar trepsėsime, kai bus per vėlu?

Ne paslaptis, beveik visi esame antraščių skaitytojai. Per didelis kiekis informacijos, per sparti jos kaita, išmokė mus žinių ir įvykių bagažą kaupti „perbėgant akimis“: perverčiant popierinę spaudą, ar internetinius dienraščius ir užfiksuojant tik skandalingą, ar mažiau patrauklią antraštę. Tačiau kaip ir gyvenime, po gražia šypsena, ar geru pavadinimu, ne visada būna geras žmogus, ar pavadinimą atitinkanti informacija.

Ir vėl Raseinių ligoninė. Kas toliau?

Vietinėje spaudoje vis atsirandantys patikinimai – „operuosime“, „išliks ir toliau teiks paslaugas“ t.t. lyg ir nuteiktų raminančiai, tačiau.

Taip, operuos ir išliks iki 2025 metų. O mes klausiame, kas toliau? Tik 2 (!!!) metai iki 2025 metų kovo 1 d., kai reikės būti įrodžius, kad ligoninė atitinka visus Sveikatos ministerijos keliamus reikalavimus. O kad tai pasisektų reiktų ne tik medikų uolaus darbo, bet ir nemenkų investicijų.  

Kas bus su Raseinių ligonine ir joje dirbančiais specialistais? Su mūsų rajono gyventojais, ligoniais? Kiek jaunų profesionalų, dirbančių provincijoje, negavę tiesaus atsakymo iš Raseinių ligoninės vadovo Vidmanto Merkliopo, o kas toliau, ieškosis darbo ten, kur viskas aišku, stabilu ir bus rytdiena?

Valdančiojoje daugumoje esantys politikai bando klausimą „kas bus toliau su Raseinių ligonine?“ vadinti oponentų puolimu. Deja. Labai norėtųsi opozicijoje esančių politikų aktyvumo bandant gauti atsakymus, ar mūsų rajono vadovai, ligoninės direktorius daro viską, kad ligoninė išliktų su taip reikalingu Intensyvios terapijos skyriumi, tačiau taip nėra. Šiandien Raseinių politikai arba tyli, arba aiškina, kad viskas yra gerai, gi operuojame. Tačiau didelė rajono gyventojų dalis norėtų, kad ir po dviejų metų tos operacijos vyktų.

Vienkiemiai? Senukai? Ne, negirdėjom. Ministro nuomone yra tik didmiesčių ligoninės į kurias mes, kaimiečiai, spraudžiamės

Šiemet birželio 30 d. Seimas patvirtino sveikatos priežiūros sistemos reformą: už 710,9 mln. eurų bus kuriamas naujas ligoninių tinklas.

„50 proc. Lietuvos gyventojų jau yra nubalsavę už mūsų reformas, nes jie yra palikę mažąsias ir vidutines savivaldybes ir užplūdę, jeigu galima taip pasakyti, užkimšę didžiąsias Lietuvos ligonines, nes važiuoja ir elementariausių konsultacijų, ambulatorinių ir kitų paslaugų į didžiuosius miestus“, – po balsavimo Seime, tuomet sakė sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Jau nestebina sostinėje gyvenančių politikų pasisakymai, nes Vilnius tarsi atskira respublika respublikoje. Jie pamiršę, kad egzistuoja vienkiemiai, seni žmonės, žvyrkeliai ir dešimtimis skaičiuojamas kilometražas iki rajonų centrų. O galų gale ir ką mums daryti? Toje pačioje provincijos ligoninėje, pavyzdžiui kaip Raseiniuose, nerasi kardiologo, sulaukti vizito pas dermatologą prilygsta kasmetinėms vasaros atostogoms. Tad žinoma, kas neturi pinigų ir negali lankytis privačiuose klinikose ir vyksta į Kauną, Vilnių, Šiaulius ar Klaipėdą.

Tad vietoje to, kad „atkimštų“ didžiąsias ligonines, mūsų valdžia sugalvojo jas visiškai „užkimšti“.

Ligoninės vadovo atsakymai kelia dar daugiau klausimų

Raseinių ligoninės direktoriaus Vidmanto Merkliopo paklausus, kiek KONKREČIAI reiktų investuoti mūsų savivaldybei, kad ir po 2025 m. ligoninė išliktų su intensyvios terapijos paslauga – pateikti konkretų atsakymą sudėtinga (žiūrėti nuotrauką). Iš 6 direktoriaus išvardintų punktų skaičiai įrašyti tik trijose pozicijose: dienos chirurgijos paslaugoms – 751 tūkst. Eur., Intensyvios terapijos skyriui – 370 tūkst. Eur ir paskaičiuotas naujas tomografas, kurio kaina 600.00 (?) Eur.

Įdedame nuotrauką.

Kaip matote iš pateikto atsakymo fotokopijos – bendros, tai yra konkrečios sumos – NĖRA.

Kur tiesa, o kur nutylėta tiesa (melas)?

Domintis ir renkant medžiagą, atsitiktinai paaiškėjus faktui apie liūdną Raseinių ligoninės ateitį, bendrauta net su kelių aplinkinių rajonų medikais ir ligoninių vadovais. Keista buvo išgirsti, kad medikų bendruomenė ne vieną kartą pasigedo kolegų iš Raseinių, kai vykdavo, pasak vieno gydytojo, aršūs ginčai dėl regioninių ligoninių likimo. Tačiau Raseinių ligoninės vadovas į klausimą, kiek kartų jungėsi/vyko į organizuojamus posėdžius atsako labai lakoniškai: „Prie SAM organizuotų pasitarimų jungdavomės visada, kai tik gaudavome informaciją apie organizuojamus posėdžius.“

Mūsų žinios kitokios. Iš patikimų ir redakcijai žinomų medikų (kaimyninio rajono) sužinojome, kad pavyzdžiui Intensyvios terapijos sk. medikų pasitarimuose, raseiniškė gydytoja dalyvavo tik vieną kartą. Pasidomėjus, o kiek tų susirinkimų buvo, nuskambėjo atsakymas: „Daug, tikrai daug ir labai emocingų. Beje mes pasigedome jūsų rajono medikų, jie gydytojų bendruomenėje žinomi, kaip puikūs specialistai,“- stebėjosi kalbintas gydytojas.

Žinoma, galima daryti prielaidą, kad ministerijos atstovai laiškus su nuorodomis prie nuotolinių posėdžių siųsdavo klaidingų adresu, tad raseiniškiai gal ir nežinojo…

Ir toliau tylėsime sukišę galvas į smėlį, ar rėksime, kai jau bus per vėlu?

Aplinkinių rajonų ligoninių vadovai, merai, verčiasi per galvą, kad tik ligoninės liktų (bent jau mūsų kalbintų). Beje, Jurbarko rajono meras, net nustebo išgirdęs klausimą apie ligoninės ateitį. Nes jo nuomone, kaip čia gali gyventi jaunos šeimos, jei nebus būtinų paslaugų. Logiška, kaip ir logiškas jo argumentas, kad Jurbarko ligoninė – viena didžiausių darbdavių rajone. Visi suinteresuoti, kad ne tik gražūs Panemuniai skatintų likti gyventi.

O Raseiniai? Toliau apsimesime, įkišę galvą į smėlį, kad viskas gerai? Operuojame ir operuosime? Valio! Bet ar operuos ir ar bus jau kam operuoti po 2025 m. kovo 1 d.?

(Bus daugiau, laukiame rajono mero Andriaus Bautronio atsakymų)

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us