Raseinių naujienų portalas

LaisvalaikisPramogos

VIDEO: Kalėdinio vainiko interpretacija su floristu Antanu Mažonu

„Mėgstu interpretacijas ir eksperimentus floristikoje. Man svarbiausia, kad mano sukurtas darbas puikiai įsilietų į kliento ar verslo įmonės interjerą, atspindėtų prekinio ženklo savitumą, būtų suprantamas klientams. Kadangi interjerai modernėja – atsiranda ir daugiau galimybių modernesnei kalėdinei puošybai,“ – sako Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro floristikos mokytojas ir „Floristai ant ribos“ kūrybos vadovas Antanas Mažonas.

Floristas video pamokoje demonstruoja, kaip paprastai ir žaismingai namuose galima susikurti išskirtinę kalėdinę kompoziciją. „Šiuo laikotarpiu daugelis jau būname pavargę nuo blizgučių, pompastikos, klasikinių kalėdinių elementų, tad galima į kūrybinį procesą pažiūrėti kiek originaliau, drąsiau, išlaisvinant kūrybiškumą ir atskleidžiant individualumą. Mano demonstruojamos kompozicijos kūrimas atspindi mane ir mano Kalėdas, tačiau keičiant spalvas, žaisliukus, gyvus augalus puikiai gali tikti ir kiekvieno žmogaus namuose“, – sako floristas ir priduria, kad ši kompozicija tarsi dėlionė, kurioje galima žaisti detalėmis.

Kompozicijos pagrindui floristas pasirenka vandeniu prisipildytą stiklinį indą. Įdomiausia tai, kad indo vidus augalų komponavimui užpildomas ne tradiciškai ir dažniausiai naudojama floristine kempine, o rūgtimi – liaudyje vadinamu bambuku. Anot floristo, šių augalų galima rasti įvairiose pakelėse ir drąsiai naudoti kompozicijose. Jie yra patvarūs, gražiai sudžiūva, turi tam tikrus narelius, kuriuos taip pat galima išnaudoti kaip papildomą dekoro elementą. Ir kas svarbiausia – supjaustyti ir sudėti į indą, jie atstoja vazeles. Taip pat rūgtis puikiai tinka žvakių smeigimui, nes nereikia naudoti jokių papildomų tvirtinimo elementų. Tiesa, floristas primena, kad žvakės kompozicijoje skirtos daugiau dekorui, o ne praktiniam naudojimui. Jų deginimas turėtų turi būti prižiūrimas ir kontroliuojamas. Floristas visada rekomenduoja prieš degant žvakes patrumpinti dagtį, kad ji būtų ne ilgesnė nei 5 mm, nes tuomet liepsna būna tolygesnė ir gražesnė.

Iš gyvų augalų A. Mažonas savo kompozicijai naudoja sedulą, juodai dažytas šakas, raudonus gvazdikus, bugienį. Kompozicijai modernumo ir išskirtinumo suteikia juodos žvakės bei raudonos ir juodos spalvos skirtingų faktūrų žaisliukai.

Kalbėdamas apie kalėdinės puošybos tendencijas, floristas išskiria keturias temas ir stilius – klasiką, modernumą, pastelines spalvas ir minimalizmą bei eklektiką. Dalis šių temų persipina tarpusavyje ir papildo viena kitą.

Vienas pagrindinių floristo patarimų puošiant namus – „įkvėpimo ieškokite ne „Pinterest’e“, o savo šeimoje. Kalėdos yra šeimos šventė, tad ir puoštis reiktų taip, kaip šeimai gražiausiai. Galbūt yra susiformavusios tradicijos, o tam tikros dekoracijos naudojamos iš kartos į kartą. Joks floristas negali duoti vienintelio teisingo patarimo, nes tai, kas artima ir gražu floristui, konkrečiai šeimai gali nieko nereikšti. Mano misija – pasidalinti savo požiūriu, tam tikrais floristiniais sprendimais, kurie žmones gali įkvėpti kurti, atrasti tam tikrus komponavimo sprendimus, išreikšti savo individualumą“, – dalinasi A. Mažonas ir linki jaukaus kūrybinio proceso.

Pranešimą teikia: Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us