Raseinių naujienų portalas

NaujienosRinkimai 2023

Raseinių rajone beveik 13 kandidatų į vieną tarybos nario vietą

Kovo 5-ąją rinksime savivaldybių tarybas ir merus. Raseiniškiai yra priskiriami prie politiškai aktyvių Lietuvos gyventojų. Dažniausiai savo balso teise pasinaudoja ir prie balsadėžių atvyksta apie pusę rajono rinkėjų.

Nors ne visuomet. Tačiau faktas, kad savivaldybės tarybos ir mero rinkimuose raseiniškiai aktyvesni, nei pavyzdžiui renkant vienmandatininką Seimo narį. 2020 metais vykę rinkimai į LR Seimą, II ture prie balsadėžių pritraukė tik 38 procentus rinkėjų.

Visiškai kitokia situacija buvo 2019 metais renkant šiandien kadenciją baigiančius tarybos narius ir merą. Savo politinę nuomonę tuomet pareiškė daugiau nei pusė rajono rinkėjų (56 proc.).

Darant įvairių rinkimų aktyvumo analizę galima teigti, kad mažiausia dėmesio sulaukia II-ieji turai, tiek renkant merą, tiek vienmandatininką Seimo narį, ar Prezidentą. Raseinių rajono gyventojai, matyt rinkimų biuletenyje labiausiai nori matyti širdžiai mielą pavardę, jei jos nėra – į rinkimus tiesiog neina.

Rajone net 316 norinčių tapti Tarybos nariais

Šiandien Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) jau yra paviešinusi visų, savivaldos rinkimuose, dalyvaujančių asmenų pavardes. Raseinių rajone po partijų ir dviejų politinių komitetų vėliavomis, norą tapti vietos politikais pareiškė net 316 mūsų rajono gyventojų. Pagal gyventojų skaičių Raseinių rajono savivaldybėje yra renkami 25 Tarybos nariai. Tad beveik 13 asmenų pretenduoja į vieną tarybos nario mandatą.

Mažiausiai kandidatų – politiniuose komitetuose

Kovoje dėl tarybos narių mandatų dalyvaus 2 politiniai komitetai: „Tau, kraštieti“ , kurį į rinkimus veda Mingaudas Tamaliūnas ir Raseinių žemaitis vadovaujamas Vinco Blinstrubo. Politiniai komitetai į sąrašus turėjo įtraukti ne mažiau nei 13 kandidatų ir ne daugiau nei 50. Politinio komiteto „Tau, kraštieti“ sąraše -19, Raseinių žemaičio – 14 raseiniškių kandidatų.

Politinių partijų sąrašuose ir gerai žinomos, ir bent jau mūsų krašte – naujos partijos.

Raseinių rajono rinkimų maratone planuoja dalyvauti 8 partijos. Jų VRK pateikti kandidatų sąrašai įvairūs, vieni gausūs, kiti kuklūs.

Kandidatais skaitlingiausios (po 50) – konservatorių ir socdemų partijos, šiek tiek mažiau sąrašuose turi valstiečiai – 47 ir darbiečiai -43.

Net keturios politinės jėgos pirmą kartą Raseinių rajone kelia savo kandidatus:

Lietuvos regionų partija – 42 kandidatai,

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – 15 kandidatai,

Tautos ir teisingumo sąjunga – 21 kandidatai,

Krikščionių sąjunga – 15 kandidatai.

Šie kandidatų sąrašai yra preliminarūs. Po VRK atlikto pareikštinių dokumentų patikrinimo gali sumažėti tiek politinių organizacijų, tiek kandidatų skaičius.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us