Raseinių naujienų portalas

KitaNaujienos

Ketvirtokams ir aštuntokams prasideda Nacionaliniai mokinių pasiekimų patikrinimai

Šią savaitę Lietuvos mokyklose prasideda Nacionalinis mokinių pasiekimų patikrinimas (NMPP), per kurį bus įvertintos ketvirtokų ir aštuntokų žinios.

Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, šiemet patikrinime dalyvaus daugiau nei 58 tūkstančiai mokinių iš 750 šalies mokyklų. 

Kaip pranešė agentūra, šiais mokslo metais NMPP metu bus įvertinti 29481 ketvirtos ir 28481 aštuntos klasės moksleivių gebėjimai. Pernai NMPP dalyvių skaičius buvo gerokai didesnis, nes jame dalyvavo ir šeštokai.

Gruodį priimtomis Švietimo įstatymo pataisomis patikrinimų šeštoje klasėje atsisakyta, o NMPP ketvirtoje ir aštuntoje klasėje nuo 2024–2025 mokslo metų taps privalomas. 

Šiais metais NMPP ketina dalyvauti 95 proc. visų ketvirtų ir aštuntų klasių mokinių. Praėjusiais metais NMPP dalyvavo 85 proc. visų ketvirtokų ir 93 proc. visų aštuntokų.

„Ruošiantis šių metų patikrinimui įgyvendinome kelias naujoves: paankstinus patikrinimo laiką, iš anksto paskelbėme matematikos, lietuvių kalbos ir gimtųjų kalbų – baltarusių, lenkų, rusų – užduočių formatus. Tai padėjo mokytojams pasitikslinti, kokio pobūdžio užduotys bus pateiktos per patikrinimą“, – pranešime cituojama NŠA direktorė Rūta Krasauskienė.

Taip pat pakeista NMPP organizavimo tvarka: dabar mokyklos pačios skirsto mokinius į srautus ir grupes. Pasak vadovės, tai padės efektyviau vykdyti nacionalinį pasiekimų patikrinimą, atsižvelgti į mokymo proceso ypatumus, skirtingų klasių poreikius.

Kaip ir ankstesniais metais NMPP bus vykdomas elektroniniu būdu. Pirmieji savo žinias ir gebėjimus tikrinsis ketvirtokai: sausio 24–25 dienomis jie atliks skaitymo, o sausio 31 – vasario 1 dienos – matematikos testą.

Aštuntokai vasario 7–8 dienomis atliks lietuvių kalbos ir literatūros skaitymo testą, o vasario 21–22 dienomis tikrinsis matematiką. NMPP pasibaigs vasario 24 dieną gimtosios kalbos (baltarusių, lenkų, rusų,) skaitymo testu. Jį atliks 2652 aštuntokai. 

Šiemet pirmą kartą ketvirtokų ir aštuntokų NMPP pasiekimai bus įvertinti ne tik taškais – kiekvienam dalyviui bus priskirtas atitinkamas pasiekimų lygis, t. y. nepasiektas, patenkinamas, pagrindinis, aukštesnysis.

Nuo kitų mokslo metų aštuntokams per NMPP nepasiekus patenkinamo pasiekimų lygio, devintoje ar pirmoje gimnazijos klasėje bus sudaromas individualus jų mokymosi pasiekimų gerinimo planas. Numatyta, kad jiems bus skirta ne mažiau kaip 20 papildomų konsultacijų ne didesnėse nei penkių mokinių grupėse.

Šiais metais NMPP užduoties formos taip pat pritaikytos specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių mokinių grupėms – silpnaregiams, su klausos sutrikimais, turintiems autizmo spektrą, įvairiapusių raidos sutrikimų ar nežymių intelekto sutrikimų. 

NMPP dalyvių gebėjimo vertinimo sistema nesikeičia: visos užduotys bus įvertintos automatiškai, elektroninė vertinimo sistema kiekvienam mokiniui užduoties atlikimo lange pateiks išsamų įvertinimą taškais. 

Nacionaliniai mokinių pasiekimų patikrinimai 4 ir 8 klasėje vyksta kasmet nuo 2012 metų, siekiant suteikti objektyvią informaciją mokykloms, jų steigėjams apie ugdymo proceso rezultatus.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us