Raseinių naujienų portalas

KitaNaujienos

VMI: Deklaruojantiems pajamas – beveik du mėnesiai

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad perkėlė duomenis į Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) ir daugiau nei 2,4 mln. gyventojų prisijungę jau gali matyti teikimui parengtas savo pajamų mokesčio deklaracijas. Deklaruoti pajamas ir sumokėti mokesčius, kaip ir kasmet, reikia iki gegužės 2 d.

Iš viso pajamų deklaracijas šiais metais pateikti privalo 822 tūkst. gyventojų, iš kurių 327 tūkst. praėjusiais metais vykdė individualią veiklą – su pažyma arba įsigijus verslo liudijimą. Dar apie 96 tūkst. gyventojų šiemet kartu su pajamų deklaracijomis turi pateikti ir gyventojo (šeimos) turto deklaraciją dėl 2022 metais užimtų pareigų (politikai, valstybės tarnautojai ir kt.).

Kas turi teikti pajamų deklaraciją?

Pajamas deklaruoti privalo gyventojai, kurie pernai vykdė individualią veiklą; gavo pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius (pvz.: palūkanos, už būsto nuomą ar užsienyje gautos pajamos); pasinaudojo per dideliu metiniu neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (MNPD) ir dėl to susidarė mokėtina gyventojų pajamų mokesčio (GPM) suma bei kt.

Kuo svarbi liepos 31 d.?

Kasmet daliai pajamas deklaruojančių gyventojų permokėta pajamų mokesčio suma sugrįžta: dėl įmokų už gyvybės draudimą, išlaidų už studijas, kredito palūkanas ir kt., bei tais atvejais, jei buvo pritaikytas per mažas MNPD. Pajamų mokesčio permokos visiems laiku ir teisingai pajamas deklaravusiems gyventojams grąžinamos iki liepos 31 d. – pernai VMI permokas grąžino apie 867 tūkst. gyventojų, o jiems grąžinta suma viršijo 252 mln. eurų. Pažymėtina, jog, kaip ir kasmet, permokų grąžinimui sąrašai sudaromi atsitiktine tvarka, neatsižvelgiant į deklaracijos pateikimo datą.

Ką daryti, jei deklaracijos nepavyko pateikti savarankiškai?

Visa informacija apie deklaravimą VMI internetinėje svetainėje adresu www.vmi.lt > Domiuosi pajamų ir turto deklaravimu bei pateikus klausimus skaitmeniniam asistentui Simui. Išsamius gidus, kaip pildyti pajamų deklaraciją, rasite VMI Youtube kanale, kur parengtas ir teminis aktualių seminarų grojaraštis. Naujienos skelbiamos VMI Facebook ir LinkedIn paskyrose.

Gyventojams, norintiems pasikonsultuoti mokesčių klausimais telefonu 1882 (8 5 2605 060) nebūtina laukti eilėje – užsisakius VMI skambutį per Mano VMI, konsultantas pats paskambins klientui nurodytu laiku. Taip pat Mano VMI identifikavimo telefonu paslaugą pasirinkę gyventojai konsultacijų telefonu sulaukia greičiau, nes sistema automatiškai perkelia skambutį į eilės priekį.

Primename, jog neturint galimybės pajamas deklaruoti savarankiškai per EDS, nebūtina vykti į VMI aptarnavimo padalinį, nes šią paslaugą teikiame ir telefonu 8 5 2191 777 > Pajamų deklaravimas (spausti 1). Atkreipiame dėmesį, kad atvykimui į aptarnavimo padalinį būtina išankstinė registracija vizitui čia.

PAPILDOMA INFORMACIJA:

2022 metų deklaravimo statistika (už 2021 m. mokestinį laikotarpį):

Pernai pajamas deklaravo beveik 1,5 mln. gyventojų: 897 tūkst. deklaravo grąžintiną 265,7 mln. eurų GPM sumą, 421 tūkst. gyventojų deklaravo 387 mln. eurų mokėtiną GPM sumą. Laiku deklaracijas pateikusių gyventojų – net 91 proc., iš jų 79 proc. tai padarė savarankiškai. Ženkliai mažėja teikiamų popierinių deklaracijų skaičius: 2021 m. jų gauta 97 vnt., o pernai vos 24 vnt.

Kas turi teikti metinę pajamų deklaraciją?

Pajamas iki gegužės 2 d. privalo deklaruoti visi nuolatiniai Lietuvos gyventojai, kurie:

  1. vykdė individualią veiklą su pažyma ar turėjo įsigiję verslo liudijimus – deklaraciją jiems būtina pateikti net ir tuo atveju, jei pajamų iš vykdytos veiklos praėjusiais metais nebuvo gauta;
  2. nori pasinaudoti numatytomis GPM lengvatomis (pvz., dėl patirtų išlaidų už studijas, gyvybės draudimą, įmokas į pensijų fondus);
  3. nori susigrąžinti permoką dėl pritaikyto ne viso Neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) arba tie, kuriems buvo pritaikytas per didelis NPD, ir dėl to privalo sumokėti dalį gyventojų pajamų mokesčio (GPM);
  4. uždirbo tiek, kad metinių pajamų suma viršijo nustatytą VDU sumą;
  5. pardavė 3 metus neišlaikytą nuosavybėje transporto priemonę, ar 10 metų neišlaikytą nuosavybėje nekilnojamąjį turtą
  6. gavo palūkanų už paskolas iš bankų, įmonių už indėlius ir ne nuosavybės vertybinius popierius pagal sutartis, sudarytas nuo 2014 m.;
  7. gavo nuomos pajamų iš gyventojų;
  8. gavę iš gyventojų didesnes nei 2500 eurų vertės dovanas (pinigais ar kilnojamaisiais daiktais);
  9. bet kokių pajamų  gavę iš užsienio valstybės ir pan.;
  10. asmenys, kurie nori skirti dalį savo sumokėto gyventojų pajamų mokesčio paramai, o jiems yra numatyta prievolė teikti pajamų deklaracijas pagal kažkurį iš aukščiau išvardintų punktų;
  11. užima atitinkamas pareigas: t. y. politikai, valstybės tarnautojai ir kt., kurie turi pateikti ne tik pajamų mokesčio deklaracijas, tačiau ir savo turto deklaracijas dėl 2022 m. užimtų pareigų.

Kaip pateikti prašymą skirti sumokėto GPM dalį paramai?

Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį skirti paramai[1] gali tie gyventojai, kurie praėjusiais metais sumokėjo GPM (savarankiškai ar tai atliko darbdavys) nuo savo gautų pajamų (atlyginimas, parduotas pelningai turtas, pajamos iš savarankiškos veiklos ir kt.).

Svarbu pažymėti, kad nuo 2022 m. prašymą skirti dalį sumokėto GPM paramai pateikti galima tik per EDS, o tai padaryti padeda naujasis paramos skyrimo vedlys. Šis vedlys padeda naudotojui patogiai ir be klaidų rasti norimą gavėją bei jo duomenis, greičiau ir nesudėtingai pasirinkti skiriamos paramos dydį ir pateiktį patį prašymą – teisingai ir iš pirmo karto. Popieriniai prašymai nuo praėjusių metų nebepriimami.

Primename, kad prašymas skirti GPM dalį bus įvykdytas tik tuo atveju, jei jį gyventojas pateiks laiku – iki gegužės 2 d. per EDS, taip pat, esant prievolei, teisingai ir laiku pateiks pajamų mokesčio deklaracijas ir sumokės apskaičiuotą mokestį.


[1] Paramos gavėjams, tarp jų ir meno kūrėjams, galima skirti iki 1,2 proc. pajamų mokesčio, politinėms partijoms – iki 0,6 proc., o profesinėms sąjungoms ar jų susivienijimams – iki 0,6 proc. Pažymima, kad GPM dalį paramai skirti galima tik paramos gavėjo statusą turintiems asmenims ir reikalavimus atitinkančioms politinėms partijos. Prieš teikiant prašymą gyventojai visada gali pasitikrinti tai VMI internetinėje svetainėje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us