Raseinių naujienų portalas

NaujienosNuomonėsSveikata

Rezidentai Raseinių ligoninėje. Misija (ne)įmanoma?

Temos apie VšĮ Raseinių ligoninę, jos perspektyvas, toli gražu neišsemtos. Aišku viena – ligoninė reikalinga kiekvienam rajono gyventojui. Galima diskutuoti apie paslaugų prieinamumą, jų kokybę, bet visi sutinka, kad ji reikalinga. Reikalingi čia dirbantys medikai, kurie turi teisę turėti visas sąlygas kokybiškoms paslaugoms teikti.

Ar Raseinių ligoninėje pamatysime rezidentus?

Rezidentų klausimas ypatingai aktualus regioninėms, rajoninėms ligonėms. Tai ir papildomos darbo rankos ir tikimybė, kad rezidentūrą atlikęs medikas susigundys likti dirbti toje ligoninėje.

Tačiau norint sulaukti rezidentų ligoninės administracijai reikia nemažai padirbėti. Nemaža dalis rajoninių ligoninių jau senokai yra įtrauktos į taip vadinamus rezidentūros bazių sąrašus, pvz. Trakų, Visagino ligoninės sąrašuose yra nuo 2010 metų. Jau šiemet rezidentus priims Jurbarko, Kelmės, Kėdainių ligoninės. Šios, panašios apimties ligoninės, papildė rezidentų bazių sąrašus. Raseinių ligoninės jose vis dar nėra.

Ligoninės administracija kol kas šį kelią dar tik pradeda, nors dabartinis ligoninės direktorius įstaigai vadovauja jau 25 metus. „VšĮ Raseinių ligoninė ruošia dokumentus, kad būtų įtraukta į rezidentūros bazių sąrašą,“- į klausimus apie rezidentų priėmimo galimybes mums atsakė direktorius V. Merkliopas.

Galimos rezidentūros bazės vertinamos ir atrenkamos pagal pateiktas užpildyti anketas. Jose reikia nurodyti daug duomenų, statistikos ir rodiklių. „Skyrių vedėjai yra įpareigoti pateikti duomenis nuo vasario pradžios. Gauti žodiniai patikinimai, kad duomenys renkami ir bus pateikti,“- dėstė direktorius V. Merkliopas, paneigdamas faktą, kad gydytojai turi gydyti, o administracija skaičiuoti, sisteminti ir pildyti anketas. Kažin ar kuris skyriaus vedėjas turi tiek laisvo laiko, kad tarp operacijų, ligonių apžiūrų dar sėstų rinkti statistinius duomenis ir pildytų anketas. Tam yra darbo užmokestį gaunanti administracija, kuri ir turėtų užsiimti duomenų rinkimu, sisteminimu, įrangos pirkimu, darbuotojų paieška.

Ligoninėje nėra nei vieno gydytojo, kuris gali būti rezidentų vadovu

„Ligoninėje nėra darbuotojo, atitinkančio vadovui keliamus reikalavimus, todėl įstaigoje bandome paruošti rezidento mentorius, tai yra specialistus, kurie yra baigę edukacines kompetencijas suteikiančius kursus ir turinčius ne mažesnį kaip 5 m. darbo stažą irt.t.,“- teigia Raseinių ligoninės vadovas.

Įstatyme, dėl rezidentūros bazių, įtvirtinta, kad gydytojas rezidentas rezidentūros metu galės būti prižiūrimas ne tik gydytojo rezidento vadovo, bet ir gydytojo rezidento mentoriaus. Ligoninė, norinti priimti rezidentus, turi turėti gydytojus, kurie atitinka keliamus reikalavimus. Pasirodo, tokių gydytojų Raseinių ligoninėje, pasak V. Merkliopo, nėra: „Ligoninėje nėra darbuotojo, atitinkančio vadovui keliamus reikalavimus, todėl įstaigoje bandome paruošti rezidento mentorius, tai yra specialistus, kurie yra baigę edukacines kompetencijas suteikiančius kursus ir turinčius ne mažesnį kaip 5 m. darbo stažą irt.t.,“- teigia Raseinių ligoninės vadovas. Remiantis logika, jei vadovas žino, kad šiuo metu jo vadovaujamoje įstaigoje nėra atitinkamos kvalifikacijos specialistų, tai kam tada apkrauti skyriaus vedėjus papildomu darbu pildyti anketas, dėl rezidentų priėmimo, jei tokios galimybės net nėra? Kad imituoti darbą nes tuo domisi žiniasklaida?

Vadovas nežino ar nenori žinoti?

Keisčiausia, kad nereikia didelių pastangų sužinoti, kad Raseinių ligoninės direktorius yra neteisus. Paieškojus Google paieškos sistemoje, vieną mediką, pilnai atitinkantį reikalavimus būti rezidentų vadovu, radome – tai Raseinių ligoninės Anesteziologijos, reanimacijos-intensyvios terapijos skyriaus gydytoja Greta Kasputytė. Medikė yra Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos fakulteto Anesteziologijos klinikos lektorė. Ji dėsto būsimiems gydytojams ir slaugytojams.

Ar 25 metus Raseinių ligoninei vadovaujantis V. Merkliopas nežino ligoninėje dirbančių gydytojų kompetencijų? Klausimas ne mums. Gal šis „nežinojimas“ atskleidžia faktą, kad Raseinių ligoninėje yra asmenų, kurie „nepatogūs“ vadovybei? Kaip ir skyrių, kurie galimai ateityje nebus reikalingi?

Pageidautina, kad trūkstamų specialybių medikai, atsirastų patys

Kad Raseinių rajono gyventojai dalies paslaugų jau senokai ieško kitų rajono ligoninėse – jokia paslaptis. Ne visi gali laukti keletą mėnesių, kad patektų pas reikalingą specialistą. Tačiau pasak V. Merkliopo, Raseinių ligoninei daug specialistų netrūksta. „Reikia kardiologo, vidaus ligų gydytojo ir ortopedo-traumatologo,“- informavo ligoninės vadovas. O jų paieškas įvardino taip: „Įvairiai: skelbimai svetainėje, socialiniuose tinkluose, asmeniniai pokalbiai ir kt.,“.

Mūsų paieškos, kokiose internetinėse svetainėse Raseinių ligoninės vadovybė ieško trūkstamų specialistų užtruko, tačiau rezultatas lygus nuliui, jei neminėsime pačios ligoninės internetinio tinklapio. Net specializuotose medikių bendruomenei skirtuose internetiniuose portaluose tarp ieškančiųjų pavyko rasti tik  VšĮ Raseinių pirminės sveikatos priežiūros centro skelbimą apie ieškomą šeimos gydytoją.

Raseinių ligoninei trūksta populiarių specialybių medikų, jų trūkumas jaučiamas visoje Lietuvoje, tačiau geri vadovai žino, kaip yra sprendžiamos personalo trūkumo problemos. Patys jie tikrai nepasibels į direktoriaus duris. Deja…

„Nueinančio“ mero dovanos

Šnibždama, kad galimai kadencija pratęsta ir ligoninės vadovui Vidmantui Merkliopui.

Neseniai ligoninės direktorius V. Merkliopas socialiniame tinkle Facebook visus informavo apie savo ilgametį darbą ligoninėje ir prasidedančias atostogas. Biudžetinių įstaigų vadovams, keičiantis rajono valdžiai, minčių atostogauti dažniausiai nekyla. Savivaldybės koridoriuose kalbama apie kadenciją baigiančio mero Andriaus Bautronio „dovanas“ mero institucijai pavaldžių įstaigų vadovams. Kai kuriems tyliai pratęsiamos kadencijos. Šnibždama, kad galimai kadencija pratęsta ir ligoninės vadovui Vidmantui Merkliopui.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us