Raseinių naujienų portalas

KultūraNaujienos

Ministerija vietoj Kultūros dienos siūlo švęsti Pasaulinę meno dieną

Kultūros ministerija šeštadienį minimą bei su Rusija siejamą Kultūros dieną siūlo pakeisti švenčiant Pasaulinę meno dieną.

„Rusija buvo viena pasaulinės Kultūros dienos iniciatorių, pavertusi ir šią datą savo propagandos dalimi. Tradiciškai per Kultūros dieną keliama Taikos vėliava, deja, plevėsavo ir Donecko karo zonoje, patvirtindama imperialistinius tikslus. Kraugerys dar kartą įrodė, kad jo rankose net gražūs ir taikūs dalykai tampa kruvino plano dalimi“, – penktadienį feisbuke rašė kultūros ministras Simonas Kairys.

Jo teigimu, artimos Kultūros dienos sąsajos su Rusija, prieštaringai vertinamu Taikos vėliavos komitetu reikalauja iš naujo įvertinti šią tradiciją ir balandžio 15-ąją švęsti Pasaulinę meno dieną.

„Todėl kviečiame visuomenę nuo šiol balandžio 15 dieną švęsti Pasaulinę meno dieną, kaip tai daryti skatina ir UNESCO, o vietoje Taikos vėliavos iškelti Ukrainos vėliavą“, – pažymi ministras.

Jis yra teigęs, jog ministerija dėl siekio Kultūros dieną pakeisti Pasauline meno diena kreipsis į Seimo Kultūros komitetą.

Ministro kvietimui švęsti Pasaulinę meno dieną antrino ir minėto komiteto pirmininkas konservatorius Vytautas Juozapaitis.

Kultūros dienos ištakos siejamos su vadinamuoju Rericho paktu. 

1935-aisiais Jungtinių Valstijų prezidentas Franklinas Rooseveltas (Franklinas Ruzveltas) ir 20 Centrinės bei Pietų Amerikos šalių atstovų pasirašė sutartį dėl meno ir mokslo įstaigų ir istorinių paminklų išsaugojimo. Tai buvo pirmasis tarptautinis susitarimas, skirtas kultūrinėms vertybėms saugoti.

Anot ministerijos, balandžio 15-oji kaip Kultūros diena minima nuo 2006-ųjų.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us