Raseinių naujienų portalas

NuomonėsSportas

Seimo komitetas pristabdė naktinių taikiklių įteisinimą medžioklėje

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas pristabdė naktinių taikiklių įteisinimą medžioklėje.

Socialdemokratui Linui Jonauskui pasiūlius šiuo klausimu padaryta pertrauka, kol bus parengti ir registruoti kiti su tuo susiję teisės aktų pakeitimai.

Tai reiškia, kad ketvirtadienį Seimas negalės balsuoti dėl Medžioklės įstatymo pataisų, turėjusių atverti kelią naktinio matymo prietaisų naudojimui medžiojant laukinius žvėris, priėmimo.

Už pertraukos padarymą trečiadienį balsavo penki komiteto nariai, prieš buvo trys, vienas susilaikė.

L. Jonauskas atkreipė dėmesį į Seimo Teisės departamento specialistų išvadą, kad norint leisti naktinius taikiklius naudoti medžioklėje reikia keisti ir Laukinės gyvūnijos bei Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų įstatymus.

Jis siūlė padaryti pertrauką svarstant Medžioklės įstatymo pataisas, kol naktinių taikiklių įteisinimo iniciatoriai parengs lydinčiųjų įstatymų pakeitimus. Šią poziciją ir palaikė dauguma komiteto narių.

Tuo metu konservatorius Justinas Urbanavičius ragino nestabdyti Medžioklės įstatymo pataisų priėmimo, ketvirtadienį už jas balsuoti Seime, tik jų įsigaliojimą numatyti ne iškart, o nuo kitų metų pradžios.

Anot parlamentaro, jeigu Seimas leistų naktinius taikiklius naudoti medžioklėje, tuomet iki šios įstatymo normos įsigaliojimo būtų parengti ir priimti lydintieji teisės aktai.

„Gaila, kad be reikalo blokuojat (…) Jeigu salėje bus atmestas tas projektas (leidimas medžioti su naktiniais taikikliais – BNS), tai nereikės ir tų lydinčiųjų. Siūlyčiau ir raginčiau tikrai nebijoti ir iki galo išsisakyti savo mintis, apsispręsti ir duoti aiškumą žmonėms, o ne lįsti į krūmus ir ieškoti kažkokių procedūrinių blokavimų“, – per komiteto posėdį kalbėjo J. Urbanavičius.

Seimui yra likęs paskutinis balsavimas dėl naktinių taikiklių įteisinimo medžioklėje.

Pagal projektą, naktinio matymo prietaisus būtų leidžiama naudoti tik medžiojant šernus ir invazinius gyvūnus, taip sudarant sąlygas geriau reguliuoti jų populiaciją, tačiau gamtosaugininkai ir siūlymo kritikai pabrėžia, kad bus neįmanoma sukontroliuoti, ar naktiniai taikikliai nebus naudojami ir kitiems žvėrims medžioti.

Projekto iniciatoriai naktinių taikiklių įteisinimą grindžia ir krašto gynyba. Vienas siūlymo iniciatorių konservatorius Arvydas Pocius teigė, kad šiuos taikiklius įsigiję medžiotojai esant reikalui galėtų prisidėti prie šalies gynybos užtikrinimo. 

Tuo metu krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas BNS sakė, kad siekis naktinius taikiklius naudoti medžioklėje neturi nieko bendro su krašto gynyba. Mat ir dabar įstatymas civiliams asmenims leidžia įsigyti naktinių taikiklių, tik jie draudžiami medžioklėje.

Dabar naktinius taikiklius naudoti medžioklėje draudžia aplinkos ministro tvirtinamas teisės aktas.

L. Jonauskas pasiūlė šį draudimą įrašyti į Medžioklės įstatymą, tačiau Seimo Aplinkos apsaugos komitetas jo projektą pakeitė, nubalsuodamas, kad naktiniai taikikliai medžioklėje būtų naudojami.

Po tokio Seimo komiteto sprendimo iš pareigų pasitraukė aplinkos ministro patarėjas Marius Čepulis.

Vėliau tas pats Aplinkos apsaugos komitetas pritarė Laisvės frakcijos narės Ievos Pakarklytės siūlymui vis dėlto drausti naktinius taikiklius, bet praėjusią savaitę Seimas atmetė jos pataisą.

Ankstesnės kadencijos Seime taip pat bandyta įteisinti naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje, bet iniciatyva buvo atmesta.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us