Raseinių naujienų portalas

KitaNuomonės

Atvykęs pas uošvę, nušovė kaimynų šunį

Daug raseiniškių šokiravo socialiniuose tinkluose paviešinta informacija apie nušautą šunį Nemakščių seniūnijoje. Nemakštiškis Gintautas Jurevičius savo Facebook paskyroje išliejo širdgėlą dėl mylimo aviganio netekties: „Nebėra draugelio Rojaus, taikaus šuniuko, beširdžio kaimyno vienas vienintelis šūvis į galvą“.

Po įrašu pasipylė komentarai. Žmonės smerkė ir niekaip nesuprato tokio žiauraus kaimyno poelgio. Daugelis šeimininką ragino kreiptis į policiją.

„Aš kalbėjausi su policijos pareigūnu, deja, Rojus buvo nubėgęs į kaimynų kiemą, kaip visi sako ne pas tą kaimyną. O tai jau nėra gerai. Kol kas pareiškimo nerašiau. Mūsų čia vos kelios sodybos, vienas kitą pažįstame. Visi pažinojo ir mano Rojų. Jis auklėtas, labai draugiškas ir meilus šuo. Kaimo vaikai su juo drąsiai žaisdavo“,- apie augintinį pasakojo G. Jurevčius.  

Apie šuniuko gerą ir klusnų būdą rašė ir komentatoriai įvairiuose Facebook grupėse, kuriuose buvo pasidalinta liūdna žinia: „Gintai, kas žinojo tavo šuniuką, tikrai netiki, kad jis ką blogo galėjo padaryti, už ką turėjo būti nušautas. Taip, dičkis, bet tikrai gerietis“, – rašė viena iš komentatorių. Ne vienerius metus kaime gyvenantis šuo iki tragiško įvykio rūpesčių nekėlė. „Jis turėjo savo voljerą, kuriame buvo laikomas, tačiau kartais išleisdavome, patys būdami kieme. Šuo draugiškas, labai bendraujantis, iki šiol nėra niekas juo skundęsis“, – pasakojo nušauto šuns šeimininkas.

Gintauto mylimą augintinį nušovė pas kaimynų paviešėti atvykęs klaipėdietis žentas.

Po įvykio „šaulys“ šuns šeimininkui G. Jurevičiui pasakojo, kad per langą kieme pamatęs murziną gyvūną pagalvojo, kad jis gali papjauti avis ir nušovė. Šuo, kaip pasakojo augintinio šeimininkas, nušautas vienu, taikliu šūviu į kaklą.

„Šaulys“ teisę šauti gal ir turėjo, bet ar reikėjo?

Situacija dviprasmiška. Šunų laikymo taisyklėse aiškiai nurodyta, kad augintiniai be pavadėlio viešuose vietose lakstyti negali. Jei kaimynų šuo laksto po jūsų kiemą yra du sprendimo variantai –draugiškai perspėti kaimyną apie tai, kad jo šuo trikdo jūsų ramybę ir nesijaučiate saugus arba informuoti seniūną, kuris pasitelkęs pareigūnus gali šuns šeimininkui skirti administracinę baudą. Šaudyti kieme pasirodžiusį kaimyno augintinį, kuris tik bėgioja svetimoje teritorijoje – mažiausiai nehumaniška. Medžiotojai, savigynai šaunamąjį ginklą nešiojantys asmenys mokomi pirmiausiai įvertinti situaciją, įsitikinti ir tik tada šauti.

 „Asmenys, turintys leidimą laikyti savigynai skirtą ginklą, žino pagrindinę taisyklę – prieš panaudojant ginklą, būtina įspėti, kad jis bus panaudotas. Šiuo atveju, naudojant ginklą prieš gyvūną, asmuo galėjo iššauti perspėjamą šūvį. Šūvio garsas išgąsdina gyvūnus. Įstatymas numato teisę ir galimybę ginti savo sveikatą ir turtą. Ginklą asmuo gali panaudoti ir prieš gyvūną, jei jis kelia pavojų gyvybei ar sveikatai, taip pat norėdamas pasikviesti pagalbą ar perspėti“,- situaciją pakomentavo Lauko šaudyklos „Žalia kamanė“ šaudymo instruktorius Daivaras Pluščiauskas.

Šiaulių apskrities policijos komisariato atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė informavo, kad šių metų vasario 17 dieną, 13 val. 40 min. buvo gautas pranešimas apie Nemakščių seniūnijoje, Smulkių kaime panaudotą savigynai skirtą ginklą. Pagal galiojančią tvarką, asmuo panaudojęs savigynai skirtą ginklą, privalo apie tai pranešti policijai. Policijos suvestinėje užregistruota, kad 39 metų, blaivus vyras legaliai laikomu savigynai įsigytu šaunamuoju ginklu GLOCK 48, nušovė į uošvės kiemą atbėgusį agresyvų, jį puolusį šunį.

„Šaulio“ versijos kaimynui ir policijai skiriasi

Nušauto augintinio šeimininkas G. Jurevčius pasakojo, kad šunį nušovęs kaimynės žentas jam teigė, kad per langą pamatė murziną padarą, kuris kėlė grėsmę avims ir nušovė gyvūną. Policijai gi, 39 metų „šaulys“ jau dėstė ką kitą – jį kieme puolė agresyvus šuo. Tokios aplinkybės yra lengvinančios ir nedraudžiančios panaudoti ginklą.


Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us