Raseinių naujienų portalas

KitaNuomonės

Kokios yra žolės pjovimo taisyklės?

Vienas iš pagrindinių sodo priežiūros darbų – žolės pjovimas. Tinkamai atliekamas, tai natūralus būdas sukurti sveiką ir tankią veją. Reguliarus tinkamo ilgio vejos pjovimas padeda vystytis sveikoms šaknims. Be to, jis padeda sulaikyti vandenį sausros metu, todėl žolė ilgiau išlieka žalia.

Tačiau norėdami pasiekti gerą efektą – tankų, sodriai žalią kilimą, turime laikytis kelių paprastų taisyklių. Svarbūs tokie klausimai, kaip nupjautos žolės aukštis, pjovimo dažnumas, žoliapjovės tipas ir nupjautos žolės naudojimas. Juk netinkamas pjovimas gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

Tinkamas žolės pjovimo aukštis ir dažnumas

Daugelis žmonių mano, kad labai trumpai nupjauta žolė atauga ne taip greitai, todėl ją galima pjauti rečiau. Iš tikrųjų tai gali tik paskatinti vejos plėšrūnų, pavyzdžiui, samanų ir piktžolių, augimą. Priešingai nei įprasta, pjovimas aukštesnėje padėtyje skatina lėtesnį žolės augimą. Jos nereikėtų pjauti trumpiau nei 50 mm.

Tinkamo žolės pjovimo taisyklės yra labai paprastos:

  • vidutinės temperatūros laikotarpiais (iki balandžio-gegužės ir rugsėjo-spalio mėn.) negalima pjauti trumpiau nei 40 mm;
  • aukštos temperatūros ir vandens trūkumo laikotarpiais (nuo birželio iki rugpjūčio mėn.) pjaukite ne trumpiau kaip 50-60 mm;
  • kad veja būtų puikios būklės, geriausia ją pjauti du kartus per savaitę. Tačiau jei turite lėtai augančių žolių rūšių, galite tai daryti kartą per savaitę. Tačiau įsitikinkite, kad šio darbo neapleidote, nes nereikėtų leisti žolei žydėti. Jei praleidote vieną procedūrą ir žolė per daug užaugo, nepjaukite jos drastiškai trumpai. Geriau pakartoti pjovimą po 2-3 dienų, nei ją per daug nupjauti.

Vejapjovės tipas

Rinkoje yra daug vejapjovių tipų: rankinės elektrinės ir benzininės vejapjovės, traktoriukai, automatinės robotinės vejapjovės. Tradiciniai modeliai yra populiariausi. Tačiau idealios vejapjovės pasirinkimą lemia plotas, kuriame ji dirbs. Tai, žinoma, priklauso ne tik nuo vejos dydžio, bet ir nuo lėšų bei naudotojo pageidavimų.

Apskritai rotacinės vejapjovės geriau tinka namų sodams, nes jas lengviau prižiūrėti ir jos gerai veikia net nelygioje vejoje. Cilindrinės vejapjovės geriau tinka idealiai lygioms vejoms ir minkštesnei, geresnės kokybės žolei.

Visoms vejapjovėms galioja universali taisyklė, kad peiliai turi būti puikiai pagaląsti. Priešingu atveju, užuot tolygiai pjovę, peiliukai žolę suplėšys, o jos galai bus išsausėję, pageltę ir nelygūs. Be to, bukos geležtės gali išrauti silpniau įsišaknijusias gūžes.

Na, o jei neturite nei laiko, nei tinkamos įrangos galite užsisakyti profesionalias žolės pjovimo darbus atliekančios įmonės paslaugas. Plačiau: nevark.lt.

Žolės trąšos

Ką daryti su po šienavimo likusia žole? Neišmeskite jos, bet paverskite kompostu! Tai saugi, ekologiška ir iš esmės nemokama trąša. Ja galite tręšti veją, mulčiuoti daržą ar gėlynus. Nepamirškite, kad žolės negalima dėti į komposto krūvą iš karto po pjovimo. Geriausia prieš tai leisti jai 2-3 dienas išdžiūti.


Užsk.2024/02/22

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us