Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Iš Smiltynės išvyks pėsčiomis aplink Baltiją keliausiančios ekspedicijos dalyviai

Nepriklausomybės dieną Klaipėdoje startuoja ekspedicija „Išsaugokime Baltiją“, jos metu 13-os žmonių komanda pradės devynių mėnesių trukmės žygį aplink Baltijos jūrą.

Kaip anksčiau pranešė organizatoriai, iš Smiltynės išvyksianti aktyvistų komanda pradės 6000 kilometrų ilgio kelionę pėsčiomis palei Baltijos jūros, vienos iš penkių labiausiai užterštų jūrų pasaulyje, pakrantę.

Devynis mėnesius truksiančio žygio metu istorinė ekspedicija kvies piliečius, vyriausybes, organizacijas ir įmones imtis aktyvių veiksmų, kad jūra būtų išsaugota ateities kartoms.

Aplankytose aštuoniose šalyse bus rengiami edukaciniai ir moksliniai renginiai, diskusijos, seminarai ir tyrimai. Taip siekiama paspartinti veiksmus sprendžiant svarbiausias Baltijos jūros taršos problemas.

„Baltijos jūros būklė yra kritinė, todėl kyla pavojus jos teikiamai naudai mūsų regionui“, – sako ekspedicijos mokslinės veiklos koordinatorė Laura Stukonytė.

Anot jos, dėl netvarios žmogaus veiklos jūrų ekosistemos patiria didžiulį spaudimą, pradedant per dideliu azoto ir fosforo kiekiu, baigiant jūros šiukšlėmis ir pavojingomis medžiagomis, kurios į jūrą patenka iš sausumos. Tuo pat metu Baltijos jūrą veikia ir klimato kaita.

Baltijos jūros šalys ir Europos Sąjunga, kartu sudarančios Baltijos jūros aplinkos apsaugos komisiją – HELCOM, priėmė Baltijos jūros veiksmų planą. Tai – strateginė priemonių ir veiksmų programa, pagal kurią iki 2030 metų Baltijos jūra turėjo tapti „sveika“.

Nors priėmus planą pastebėta tam tikra aplinkosauginė pažanga, HELCOM praneša, kad daugiau kaip 50 proc. sutartų bendrų veiksmų dar nėra įgyvendinta.

Remdamasi šiuo planu, ekspedicija „Išsaugokime Baltiją” siekia paspartinti procesus, padedančius spręsti jūros taršos problemas.

„Kiekvienas iš mūsų, gyvenančių šalia Baltijos jūros, prisideda prie mūsų jūros būklės blogėjimo, dažnai apie tai net nežinodamas. Tačiau kartu tai reiškia, kad kiekvienas iš mūsų taip pat turi galimybę ką nors pakeisti”, – sako Giedrius Bučas, ekspedicijos „Išsaugokime Baltijos jūrą“ vadovas. Jis 2019 metais su savanorių komanda įveikė 1200 kilometrų aplink Lietuvą renkant šiukšles.

Ekspedicijos dalyviai kelionės metu atkreips dėmesį į jūrų taršos problemas. Pristatydama esamas inovacijas ir geriausias praktikas, informuos visų su jūra besiribojančių šalių piliečius apie veiksmus, kurių jie gali imtis, kad sumažintų neigiamą poveikį jūrai.


 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us