Raseinių naujienų portalas

Kita

Politiniai oponentai G. Kirkilą prisimena kaip tolerantišką, emocijas suvaldantį politiką

Politiniai mirusio Gedimino Kirkilo oponentai jį prisimena kaip intelektualų, emocijas suvaldantį politiką, kuris buvo tolerantiškas kitokiai nuomonei.

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas BNS sakė, kad pirmiausia G. Kirkilą prisimena kaip intelektualą.

„Politikoje nebūtinai sutampa intelektas ir politinės pareigos. Gedimino asmenyje viskas tilpo. Jis buvo išlaikytas, pasižymėjęs padorumu žmogus. Irgi nedažnai pasitaikantis dalykas aukštesniojoje politikoje“, – teigė E. Gentvilas.

Liberalo nuomone, kitas išskirtinis G. Kirkilo bruožas buvo tolerancija oponentų nuomonei.

„Dėl ko aš jį dažnai pravardžiuodavau liberalu. Liberalas socialdemokrato kailyje. Jis turėjo toleranciją ir sugebėjimą išklausyti kitokias pozicijas, dėl ko mes buvome tikrai neblogi bičiuliai, nors buvome skirtingose politinio spektro vietose“, – pasakojo E. Gentvilas.

Jo nuomone, vienas ryškiausių G. Kirkilo darbų vadovaujant Vyriausybei yra nuo 29 iki 15 proc. sumažintas gyventojų pajamų mokestis.

„Ir dabar mes gyvename su tokiu procentu. Būdamas socialdemokratinės vyriausybės premjeras, jis žengė tuos liberalius žingsnius. (…) Žmonės nebesislėpė šešėlyje, o pradėjo mokėti mokesčius. Pagarba ir šlovė jam už tuos dalykus“, – sakė E. Gentvilas.

Anot liberalo, jam su G. Kirkilu dažnai tekdavo dalyvauti įvairiose diskusijų laidose.

„Nors būdavome skirtingose pozicijose pasaulėžiūros požiūriu, tačiau visada geopolitinių Lietuvos aktualijų aptarime būdavome vienodose pozicijose. Man labai geri ir šviesūs prisiminimai“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Seimo vicepirmininkas, konservatorius Jurgis Razmas BNS pasakojo, kad G. Kirkilą prisimins kaip ramų, dalykišką politiką.

„Visada suvaldydavo emocijas, galėdavo ramiai bendrauti su politiniais oponentais“, – sakė J. Razma.

Konservatorius prisiminė ir vadinamąjį 2K – G. Kirkilo ir Andriaus Kubiliaus – susitarimą, kai Tėvynės sąjunga rėmė G. Kirkilo vadovaujamą mažumos vyriausybę.

„Tai buvo vienintelis kartas, kai rėmėme socialdemokratų vyriausybę. Tai pasako šį tą apie politiką, kai opozicinė partija paremia ilgamečio politinio oponento vadovaujamą vyriausybę. Kad taip atsitiko nemažai lėmė ir G. Kirkilo savybės, gebėjimas nuoširdžiai bendrauti su to meto opozicija“, – pasakojo J. Razma.

Seimo vicepirmininkui taip pat ne kartą teko su G. Kirkilu dalyvauti diskusijų laidose.

„Pasiginčydavome, bet tai niekada tie ginčai neperaugdavo į emocijomis grįstą aštrumą“, – teigė J. Razma.

„Tai skaudi netektis, labai netikėta, ką tik skaitėme jo komentarus apie politines aktualijas ir tokia žinia yra pakankamai sukrečianti“, – sakė konservatorius.

Apie buvusio premjero G. Kirkilo mirtį pranešta šeštadienį. Jam buvo 72-eji.

2006–2008 metais G. Kirkilas ėjo ministro pirmininko pareigas, 1992–2020 metais G. Kirkilas buvo Seimo narys, 2004–2006 metais ėjo krašto apsaugos ministro pareigas.

2007–2009 metais buvo Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas, 2017 metais iš partijos pasitraukė ir įkūrė Lietuvos socialdemokratų darbo partiją (dabar Lietuvos regionų partija), iki 2021 metų buvo jos pirmininku.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us