Raseinių naujienų portalas

NaujienosVerslas

Kaip nuo gegužės 1 d. atrodys iš užsienio įvežto automobilio įsigijimas ir registracija?

Nuo gegužės 1 d. keičiasi iš užsienio įvežamų transporto priemonių įsigijimo ir registracijos procesas. Jei planuojate pirkti automobilį užsienyje, svarbu žinoti, kad nuo šiol dar prieš įvežant jį į Lietuvos teritoriją jam reikės gauti unikalų savininko deklaravimo kodą (SDK). Na, o jei pirksite automobilį, kuris jau yra Lietuvos teritorijoje, tuomet būtinai paprašykite pardavėjo, kad jis pateiktų SDK. Be šio kodo nebus galimybės registruoti transporto priemonės savo vardu.

Ką būtina žinoti įvežantiems automobilius iš užsienio?

Lietuvos gyventojai ir įmonės, kurie po gegužės 1 d. planuoja įgyti automobilius užsienyje, dar  prieš įvežant juos į Lietuvos teritoriją turės gauti unikalų transporto priemonės savininko deklaravimo kodą (SDK). Šį kodą bus galima gauti tiesiog internetu arba „Regitros“ padalinyje, pavyzdžiui, įgaliojus kitą asmenį. Internetu paslauga bus nemokama.

Kaip pavyzdys: automobilių prekyba užsiimančiai įmonei Vokietijoje nusipirkus 10 automobilių, pirmiausia reikės kreiptis į „Regitrą“ ir pranešti apie įgytas transporto priemones. Tokiu būdu kiekvienai jų bus sugeneruotas SDK, kuris leis valstybei žinoti, kas yra transporto priemonės savininkas dar jos neregistravus. Taigi, gavus SDK, įmonė automobilius jau galės įvežti į Lietuvą.

Tik turint SDK, automobilį vėliau bus galima parduoti Lietuvoje, o transporto priemonę nusipirkęs asmuo galės ją registruoti „Regitroje“.

Ką būtina žinoti iš užsienio įvežtų automobilių pirkėjams?

Nuo šiol visiems perkantiems automobilius bus itin svarbu įsitikinti, kad jie turėtų SDK. Tik taip pirkėjas apsaugos savo teisėtus interesus ir bus užtikrintas dėl dviejų dalykų. Pirma, jog transporto priemonę įsigijo iš tikrojo savininko ir, jei vėliau paaiškėtų, kad automobilis turi trūkumų, žinotų, į kokį žmogų kreiptis bei galėtų reikalauti kompensacijos. Antra, tik turint šį kodą bus užtikrintas, kad transporto priemonę galės registruoti savo vardu „Regitroje“.

Pardavėjui pateikus SDK, pirkėjas viešoje paieškoje galės pasitikrinti, ar kodas yra galiojantis. Įsitikinus, jog viskas gerai, bus galima sudaryti pirkimo–pardavimo sutartį, kurioje patariama nurodyti ne tik tikslią informaciją apie pirkėją, pardavėją, automobilio kainą, ridą ar defektus, bet ir SDK. Rekomenduojama naudoti „Regitros“ sutarties šabloną, kuris bus atnaujintas nuo gegužės 1 d.

Žemiau pateikiamas procesas, kai Lietuvos gyventojas ar įmonė kitam Lietuvos gyventojui parduoda iš užsienio įvežtą automobilį:

Nusipirkus iš užsienio įvežtą automobilį bei pasirašius pirkimo–pardavimo sutartį, pirkėjui ir pardavėjui per 5 darbo dienas reikės deklaruoti nuosavybės pasikeitimą. Šis terminas skaičiuojamas bendrai. Tai bus galima padaryti tiesiog internetu nemokamai.

Taigi, pirmasis į „Regitrą“ turės kreiptis pirkėjas ir pranešti apie įgytą automobilį, o tuomet pardavėjas tai patvirtinti. Tik abiem pusėms atlikus šiuos žingsnius, pirkėjas su jam sugeneruotu nauju SDK galės kreiptis dėl automobilio registracijos. Pati automobilio registracijos procedūra nesikeis.

Primename, kad aktualią informaciją apie naujoves gyventojai gali rasti „Regitros“ interneto svetainėje ČIA.

Taip pat „Regitra“ atkreipia klientų dėmesį ir primena,  kad dėl naujos transporto priemonių savininkų apskaitos sistemos diegimo nuo balandžio 30 d. 8.00 val. iki gegužės 1 d. 12.00 val. elektroninė transporto priemonių registravimo sistema (eKETRIS) bus laikinai nepasiekiama.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentarai
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
Kestas

Galime padėti rasti Jums rasti darbą užsienyje arba Lietuvoje, sutvarkyti darbo vizas ir kitas išlaidas. siulaudarba.lt

Last edited 2 years prieš by Kestas

Contact Us