Raseinių naujienų portalas

KultūraPramogos

Molavėnuose degė lygiadienio ugnys

Lygiadienio giedras vakaras kvietė rajono žmones į Molavėnus. Nors viena dangaus pusė anksčiau atvykstančius gąsdino lietumi prapliupsiančiu debesiu, šventės laukiantieji fotografavo saulės nužertą aikštę, apribotą baltiškos simbolikos ornamentika bei būsimais laužais. O seni ąžuolai nuo čia jau triūsiančiųjų žvilgsnių slėpė juodąjį dangaus pakraštį ir neleido nerimauti dėl šventę sutrukdyti gresiančio lietaus.

  Tikrai daug žmonių išgirdo kvietimą Baltų vienybės dieną paminėti Molavėnuose. Suėję pro improvizuotus vartus, nusimazgoję rankas ypatingą galią turinčiu vandeniu ir renginio vedėjos Linos Andrulienės paprašyti, visi susibūrė į pusratį, suformuodami erdvę, kurioj ir vėsoką vakarą atrodė jauku, šeimyniška. Atliktos senovinės apeigos, skirtos paveikti gamtos jėgas, nulemiančias būsimo derliaus auginimo ir gyvenimo sėkmę. Gal ne vienas renginio dalyvis pirmą kartą pilna sauja sėmė grūdus iš sėtuvės ir metė juos į laužą, ragavo gabalėlį duonos, kuriam apeigomis suteikta įsivaizduojama mistinė galia. Šventės svečiai, pasidžiaugę susirinkusių gausa, linkėjo baltiškos vienybės kasdieniuose darbuose, kurie ir lemia žmogaus būties kokybę. Džiugią nuotaiką kūrė Baisiogalos kolektyvo ,,Dainoriai“ (vad. Asta Jurevičienė ir Paulius Kablys) šmaikščios folklorinės dainos, Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijos merginų (vad. Vaida Baltrušaitienė) atliekamų kūrinių šiuolaikiškas skambesys bei Gylių  kaimo bendruomenės mišraus vokalinio  ansamblio (vad. Juozapas Juščius) ir RRKC Plikiuose moterų vokalinio ansamblio ,,Aidija“ (vad. Jolita Lukonaitienė) pasirodymai. Koncertuojantiems kolektyvams ir jų vadovams dėkojo bei dovanas teikė meras Andrius Bautronis ir Nemakščių seniūnas Remigijus Laugalis. Sudegė didysis laužas, liepsnojo erdvę puošusi šiaudinė ornamentika. Vakaro vėsa jau smelkė kai kuriuos žiūrovus, bet visų  laukė  karšta arbata, katiluose garuojanti sriuba, taip tikusios šiam baigiamajam momentui. Dar liepsnojo aikštę aprėminę mažieji laužai, neleisdami rudens atslenkančiai nakčiai tamsa užkloti Molavėnų aikštės, dar bendravo, karštimu šildydamiesi, visi, susirinkusieji čia paminėti rudens lygiadienį, pajusti protėvių kurtos ir mums puoselėti paliktos kultūros dvasią.

  Malonu visiems šio renginio kūrėjams, jo šeimininkams žinoti, jog rudens lygiadienio vakaras, visiems įnešus į jį savąją darbo, išmonės dalį, nuskambėjo taip, kaip jie ir tikėjosi. Visų, čia buvusiųjų, atmintyje ne iš karto užgeso laužų šviesos, senųjų dainų skambesys ir išsakytos mintys apie vienybės galią ir svarbą. Dėkojame visam būriui žmonių, šventę kūrusių: seniūnui Remigijui Laugaliui, kultūrinių renginių organizatorei Linai Andrulienei, šviesos operatoriui Nerijui Guntarskiui, garso operatoriui Vytautui Kasparavičiui, Linai Radžienei, Linai ir Sauliui Lušoms, Daivai ir Leonui Žyvatkauskams, Daivai ir Alfredui Galkauskams,  Rasmutei ir Vytautui Tautkevičiams, Simonai Macaitytei, Irenai Kliknienei, Genutei Samušienei.

Živilė Lembutienė, RRKC Nemakščiuose choreografė

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us