Raseinių naujienų portalas

KitaMaistas

Ilgaamžė ketaus keptuvė kiekvieno virtuvėje

Keptuves, nulietas iš geležies, anglies, silicio lydinio ir padengtas arba nepadengtas emaliu, vadiname ketaus keptuvėmis. Tiesa, liaudyje gajus ir kitas šių keptuvių pavadinimas – špižiaus keptuvės. Pavarčius pageltusius istorijos puslapius matyti, kad ketaus keptuvės buvo itin populiarios iki XX amžiaus antrosios pusės, o tai, kas vyksta šiandien, pelnytai gali būti vadinama ketaus keptuvių renesansu. Taigi kuo ypatinga garsioji ketaus arba špižiaus keptuvė?

Ketaus keptuvės savybės

Ketaus keptuvė pasižymi tuo, kad yra ilgaamžė, nebijanti rūgščių poveikio bei yra atspari braižymuisi. Šio tipo keptuvės šyla lėtai, tolygiai, bet įkaitusios išlaiko karštį ženkliai ilgiau, o tai ypač gera savybė gaminant, pavyzdžiui, mėsą. Svarbu paminėti, kad ketaus keptuvės universalumas yra stulbinantis, nes ji puikiai tinka įvairių tipų viryklėms, ją galima naudoti tiek kepsninėje, tiek orkaitėje, nes ji puikiai atlaiko aukštą temperatūrą.

Ketaus keptuvė puikiai išlaiko šilumą, todėl joje laikomas maistas ilgiau išlieka karštas, o tai ypač naudinga savybė visiems, kurie taupo savo laiką ir nenori valgyti pašildyto maisto, arba tam, kuris vertina subtilų maisto pateikimą. Kiekvienas serviruojantis stalą žino, kokią svarbą galutiniam rezultatui turi tinkamai parinktos detalės. Ketaus keptuvė gali būti ta trūkstama detale, todėl vertėtų nebijoti ne tik gaminti ketaus keptuvėse, bet ir jose patiekti maistą.

Ketus neišskiria žmogaus organizmui kenksmingų medžiagų, todėl gamindami maistą ketaus keptuvėse galime būti ramūs, kad mūsų ruošiamas maistas ne tik skanus, bet ir sveikas visai mūsų šeimai.

Ketaus keptuves nuo kitų keptuvių išskiria ir vienas neįprastas tik joms būdingas bruožas, t. y., kiekvieną kartą gamindami ketaus keptuvėse mes darome jas geresnėmis, o jose pagamintą maistą skanesniu. Tikras stebuklas!

Ketaus keptuvės paruošimas naudojimui

Naują ketaus keptuvę naudojimui paruošti yra labai paprasta. Pirmiausia reikia ją kruopščiai išplauti šiltu muiluotu vandeniu, gerai nusausinti ir 1–2 minutes pakaitinti ant atviros ugnies tam, kad išgaruotų visa drėgmė. Visų antra, visą atvėsusią keptuvę (jos vidų, išorę ir net ketaus rankenėlę) ištepti aliejumi ir tada dėti ją į 230oC įkaitintą orkaitę pusvalandžiui. Šį veiksmą, t. y., ištepimą aliejumi ir kaitinimą orkaitėje, kartoti reiktų 3–4 kartus. Tokiu būdu susidarys nelimpanti, tvirta danga, leisianti ketaus keptuvę naudoti daug metų. Galiausiai, leiskite keptuvei atvėsi. Štai ir viskas. Keptuvė paruošta ilgam naudojimui.

Ketaus keptuvės priežiūra

Ketus yra kietas, todėl iš jo pagaminta keptuvė gali tarnauti, kad ir amžinai, jeigu, žinoma, ji bus tinkamai prižiūrima. Nors ketus ir labai kieta medžiaga, tačiau turi savybę skilti, todėl reikėtų saugoti ketaus keptuves nuo kritimo. Kitas svarbus aspektas – kontrastinis dušas yra naudingas žmogaus organizmui, bet ne ketaus keptuvei, todėl nederėtų įkaitintos ketaus keptuvės lieti šaltu vandeniu.

Ketaus keptuvės indaplovėje plauti negalima. Išėmus maistą iš keptuvės, užtenka ją išplauti šiltu vandeniu, nusausinti ir patepti nedideliu kiekiu aliejaus. Išteptą aliejumi keptuvę verta pašildyti ant silpnos ugnies tam, kad aliejus geriau įsigertų. Tokiu būdu apsaugosite keptuvę nuo rūdžių ir paruošite ją kitam naudojimui.

Nėra geresnio laiko įsigyti naują ketaus keptuvę ir mėgautis skaniu bei sveiku maistu. Šioje svetainėje rasite didelį ketaus ir įvairių kitų keptuvių pasirinkimą. Išsirinkite tą, kurios seniai ieškojote!

Užsk.: 2021-10-26

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentarai
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
Ilona

Oi kaip mes pamėgome ketaus indus! O špižinė keptuvė labai praverčia ne tik namuose, bet ir iškylaujant gamtoje. Tikrai nebekyla noras grįžti prie teflonu dengtų ir gan greitai susibraižančių keptuvių

Contact Us