Raseinių naujienų portalas

KitaPolitika

URM aiškinasi dėl iš TS-LKD nario pirkto baldų komplekto: tai buvo vienintelis pasiūlymas

Užsienio reikalų ministerija (URM) aiškinasi dėl iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nario įsigyto tarpukario baldų komplekto.

URM skelbia, kad ministerijos susitikimų kambariui tarpukario lietuvių dizainerio Jono Prapuolenio baldus įsigyti pasiūlė 2017 metais pastato interjero dalies projektą parengusi architektė Roma Bernadišienė.

Pasak ministerijos, rinkoje buvo vienintelis įsigijimui tinkamas pasiūlymas – iš kauniečio baldų kolekcininko ir restauratoriaus Dainiaus Lanausko.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos vykdomasis sekretorius Martynas Prievelis BNS patvirtino, kad D. Lanauskas yra partijos narys.

Ministerija pranešime nurodo iki sutarties pasirašymo šių metų pavasarį nežinojusi, kas bus kita sandorio pusė.

Įsigyti trys komplektai

Naujienų portalas „15min“ antradienį pranešė, kad gegužę URM už 22,9 tūkst. eurų įsigijo originalų vienetinį tarpukario lietuvių dizainerio J. Prapuolenio baldų komplektą.

Iš viso buvo įsigyti trys baldų komplektai, šalia minėto dar pirktas tarpukario art deco stiliaus baldų komplektas už 6 tūkst. eurų ir lietuvių gamintojų klasikinis baldų komplektas už 10,2 tūkst. eurų.

Ministerija pažymi, kad pats ministerijos rekonstrukcijos projektas buvo patvirtintas 2018 metų birželį, o 2017 metais parengtame pastato interjero dalies projekte „labai konkrečiai įvardinta, kad ministerijos susitikimų kambariui turi būti parinkti reprezentatyvūs tarpukario lietuvių dizainerio J. Prapuolenio baldai“.

Anot pranešimo, projekto autorė kartu su URM administracija atliko rinkos analizę – minimų baldų tiekėjų buvo ieškoma ir Lietuvoje, ir užsienyje. Rinkos tyrimo rezultatai buvo pristatyti ministerijos rekonstrukcijos darbo grupei 2021 metų kovo 26 dieną. 

„URM reprezentacinėms erdvėms tinkantis ir istorinę reikšmę turintis dizainerio J. Prapuolenio baldų komplektas įsigytas pagal projekto autorės rekomendaciją iš jos pasiūlyto tiekėjo Dainiaus Lanausko. Tai buvo vienintelis įsigijimui tinkamas pasiūlymas, kitų rinkoje tiesiog nebuvo dėl labai ribotos antikvarinių baldų pasiūlos bei autorinių teisių J. Prapuolenio baldams apsaugos“, – rašoma URM pranešime.

Anot ministerijos, galimybė įsigyti naujo komplekto gamybą buvo atmesta dėl per didelių kaštų – daugiau nei 50 tūkst. eurų.

Pirko iš TS-LKD nario

TS-LKD vykdomasis sekretorius M. Prievelis BNS patvirtino D. Lanausko narystę partijoje. „Jis yra eilinis partijos narys, priklauso Kauno Centro skyriui“, – BNS sakė M. Prievelis.

Ministerijos pranešime teigiama, kad iki pat sutarties pasirašymo su laimėtoju ministerijos vadovybė neturėjo informacijos, kas bus kita sandorio šalis. Sutartį su tiekėju 2021 metų gegužės mėnesį pasirašė ministerijos kanclerė Inga Černiuk.

Pranešime pažymima, kad „nuo 2020 metų gruodžio mėnesio vidurio pareigas einantis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis nedalyvavo jokiuose URM pastato rekonstrukcijos projektavimo etapuose ir baldų įsigijimo procedūroje“.

Ministerija nurodo, kad rekonstruojant URM pastatą jo reprezentatyvumui skiriamas didelis dėmesys dėl istorinės ir kultūrinės reikšmės, kadangi pastatas yra kultūros paveldo objektas.

„Taip pat reikšminga ir ministerijos veiklos specifika – Užsienio reikalų ministerijoje kasmet vyksta apie 30–40 aukščiausio lygio sutikimų, kuriuose dalyvauja vyriausybės narių vadovaujamos užsienio šalių delegacijos. Per metus taip pat priimami keli šimtai svečių iš užsienio“, – sakoma pranešime.

Ministerija sako, kad įsigydama lietuviškų, istorinę reikšmę turinčių baldų prisideda prie informacijos apie Lietuvos diplomatijos ir dizaino istoriją sklaidos.

Sutartis dėl URM pastato rekonstrukcijos pasirašyta 2019 metų lapkričio mėnesį, po to vyko parengiamieji darbai, 2020 metų sausio mėnesį prasidėjo rekonstrukcijos darbai.

Skelbiama, kad 2021 metais realizuotos pirkimų procedūros, reikalingos URM pastato remonto darbų pabaigimui ir įrengimui pagal numatytą projektą. Šiuo metu vyksta baigiamieji rekonstrukcijos darbai, 2022 metų pradžioje numatoma pastato naudojimo pradžia.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us