Raseinių naujienų portalas

Verslas

Naujas lietuviškas startuolis bitininkams siūlys tvarias medaus pakuotes iš vaško

Pasaulį, kuriame sparčiai populiarėja tvarių pakuočių produktams idėjos, lietuviai sugeba nustebinti išradingumu, šiuolaikiškai prikeldami tai, kas jau seniai pamiršta. Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas susitiko su naujo lietuviško startuolio „Bee Loop“ įkūrėjais, kurių ateities planuose – visapusiškai tvarių, nepaliekančių jokių atliekų pakuočių iš lietuviško bičių vaško gamyba.

Pirmoji jų pakuotė – garsaus šalies dizainerio Aurimo Kadzevičiaus sukurtas inovatyvus indas medui, kuriame susijungia gamtos filosofija, bitininkystės tradicija ir minimalistinis dizainas. Medaus pakuotė yra be jokių papildomų etikečių, organiška, perdirbama, valgoma, savaime suyranti, priešgrybelinė, antivirusinė, antibakterinė ir antiseptinė.

A. Kadzevičiaus, kuris yra ir vienas iš startuolio įkūrėjų, sukurtas produktas „Bee Loop“ šiemet Los Andžele (JAV) įvykusiuose kasmetiniuose pakuočių dizaino „Oskarais“ vadinamuose apdovanojimuose „Dieline Awards“ tarp tūkstančių kūrėjų laimėjo aukščiausią apdovanojimą dėl originalumo, tvarumo, kokybės ir aktualumo pasauliui. Pakuotė buvo įvertinta ir dviem geltonais pieštukais (dvigubas auksas) didžiausiuose pasaulyje D&AD dizaino apdovanojimuose – to iki šiol nebuvo pavykę nei vienam lietuvių kūrėjui.

„Klausydamasis bitininko tėčio pasakojimų, daug galvojau apie natūralią gamtos sistemą – organišką žmogaus ir bitės ciklą. Norėjau sukurti pakuotę tėčio bičių medui – kažką visiškai naujo, kas atitiktų tai, kuo gyvena bitės, – apie gamtai itin draugiško indo kūrybos idėją ministrui pasakojo A. Kadzevičius. – Stengiausi vengti vartotojiško požiūrio, nes manau, kad norėdami išsaugoti gamtą, turime kurti naujus grąžinimo gamtai ciklus visose srityse“.

Startuolio kūrėjai neapsiribos viena pakuote – šiuo metu jų užsakymu Vokietijoje kuriama vaško pakuočių gaminimo technologija, kuria frančizės principu galės naudotis visi bitininkai, norintys gamintis indus savo medui. Bus sukurta ir tam tikra depozito sistema – suvartojus medų, pakuotė bus grąžinama į bityną. Taip ciklas bus baigiamas ir kartu pradedamas naujas, vašką atidavus bitėms šviežiems koriams konstruoti. „Tikime tvarumu ir turime dar bent dešimt idėjų, ką galime padaryti su vašku“, – sakė A. Kadzevičius, neslepiantis ambicijų šioje srityje lyderiauti Lietuvoje.

Lietuviško startuolio veikla jau susidomėjo ir rimti investuotojai – ši idėja pasirodė ypač įdomi japonams. Pakuotėmis iš vaško taip pat domisi Naujosios Zelandijos, Australijos, Singapūro, Šveicarijos ir kitų šalių verslininkai.

„Visiškai suyranti ir nekenksminga gamtai tvari pakuotė yra konkurencinis segmentas. Rinka tikrai patraukli“,  – medaus indų idėją įvertino ministras K. Navickas, pats prižiūrintis penkias bičių šeimas.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us