Raseinių naujienų portalas

NuomonėsPolitikaVerslas

Savivaldybei pavaldžios įmonės slepia pirkimus, tačiau rajono vadovai tuo domėtis nemato pagrindo

Raseinių rajono savivaldybės administracijoje „sėdi“ net 4 vadovaujančios galvos: rajono meras, mero pavaduotojas, administracijos direktorius ir jo pavaduotojas. Nors visų šių vadovų veiklos sferos ir atsakomybės labai skiriasi, tačiau analizuojant visų darbotvarkes stebina faktas, kad didžioji dalis darbų, susitikimų vyksta dalyvaujant visoms 4 galvoms. Regis bent jau Raseinių rajone praėjo laikai, kai kiekvienas iš atsakingas pareigas einančių asmenų žinojo savo įtakos ir veiklos ribas.

Vadovų daug – vaikai be priežiūros

Savivaldybės administracijos direktorius, Edmundas Jonyla yra tiesioginis savivaldybei priklausančių įmonių vadovas, jis turi užtikrinti skaidrų ir efektingą įmonių veiklą. UAB-ai: „Raseinių komunalinės paslaugos“, „Raseinių šilumos tinklai“, „Raseinių vandenys“, „Raseinių autobusų parkas“  – 4 pagrindiniai banginiai, kurie užtikrina rajono gyventojų gyvenimo kokybę.

Pagal galiojančią tvarką visi, skaidrumą užtikrinantys, šių įmonių pirkimai, turi būti viešinami „Centrinėje viešųjų pirkimo informacinėje sistemoje“ (CVP IS). Neseniai įsigaliojo reikalavimas viešinti ne tik raštu, bet ir žodžiu sudarytas sutartis. Šią prievolę Raseinių rajone iš anksčiau minėtų 4 įmonių vykdo tik UAB „Raseinių komunalinės paslaugos“. Nusiuntus klausimus savivaldybės administracijos direktoriui Edmundui Jonylai, gauti atsakymai (lygiai po savaitės!) verčia susirūpinti.

Direktorius mano, kad domėtis ar laikomasi įstatymų – nėra pagrindo

Į klausimą ar administracijos vadovas E. Jonyla žino, kad trijų savivaldybės įmonių vadovai neviešina jų įmonėse vykdomų pirkimų, pateiktas atsakymas: „Jūsų įvardintos įmonės privalo viešuosius pirkimus vykdyti ir juos viešinti LR teisės aktų numatyta tvarka“. Regis administracijos vadovas galiojančią tvarką žino. Tačiau.  Į klausimą kokiu pagrindu/motyvu jos neviešinamos, pateikiamas toks atsakymas: „Apie galimus pažeidimus nėra žinoma, taip pat nėra įvardinama aplinkybių, kurių pagrindu būtų pasidomėta plačiau dėl galimų pažeidimų“, citatos pabaiga.

Pagrindas būtų labai paprastas – LR įstatymų paisymas. Bet matyt tai nėra motyvas.

Kodėl privalu viešinti pirkimus?

Administracijos direktoriaus viena pagrindinių funkcijų – kontroliuoti savivaldybei pavaldžių įmonių veiklą.  Įmonių pirkimų viešinimas – galimybė visuomenei kontroliuoti įmonių išleidžiamų lėšų dydį ir skaidrumą. Visuomenė turi teisę susipažinti, ką, už kiek ir iš ko įmonė perka. Pareigą viešinti visus įmonės atliekamus pirkimus iki 1 cento numato Viešuosius pirkimus reglamentuojantys teisės aktai.

Šios prievolės nevykdymas galimai leidžia įtarti įmonių vadovų nenorą viešinti kur nuteka įmonių lėšos, taigi mūsų visų pinigai. O administracijos direktoriaus atsakymas įrodo, kad jis net neturi pagrindo domėtis, kodėl jo vadovaujamos įmonės, nesilaiko teisės aktų reikalavimo ir neviešina pirkimų.

Kam reikalingi 4 vadovai?

Publikacijos pradžioje minėjome, kad Raseinių rajonui vadovauja 4 asmenys. Darbo pobūdis, pagal nurodomą darbotvarkę – beveik vienodas. Tačiau algas kas mėnesį, mes mokesčių mokėtojai mokame 4:

Merui Andriui Bautroniui: – 3392 Eur

Mero pavaduotojui Kęstučiui Užemeckui – 3600 Eur

Administracijos direktoriui Edmundui Jonylai – 3706 Eur

Administracijos direktoriaus pavaduotojai Irmai Juknevičienei – 3723 Eur

Duomenys iš Raseinių rajono savivaldybės administracijos tinklapio. Pateikti 2022 m. II pusmečio duomenys.

Tačiau nei vienas iš aukščiau paminėtų vadovų nemato preteksto pasidomėti, kaip 3 pavaldžių įmonių vadovai („Raseinių šilumos tinklai“, „Raseinių vandenys“, „Raseinių autobusų parkas“ ) vykdo teisės aktų reikalavimus.

Nuotrauka: www.raseiniai.lt

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us