Raseinių naujienų portalas

Kita

Kaunas ruošiasi eitynėms: centre – užtvaros, kai kur ribojamas eismas

Ruošiantis šeštadienį Kaune vyksiančioms „Kaunas Pride“ eitynėms, miesto centre iškilo užtvaros, kai kuriose gatvėse ribojamas eismas.

Eitynės nuo Soboro prasidės vidurdienį. Nuo šeštadienio ryto Kauno centrinėje dalyje budi šimtai pareigūnų. Jie prie įėjimų į Laisvės alėją tikrina ateinančiuosius, čia įrengti užtvarai.

Policija taip pat apribojo eismą gatvėse aplink centrinę miesto dalį.

Saugumą užtikrins ir savanoriai

Viena organizatorių Vika Matuzaitė teigė, kad saugumą užtikrinti padės ir savanoriai.

„Turime 30 su pliusu savanorių, vakar turėjome rengimo mokymus – tiek kaip komanda, tiek su savanoriais drauge, esame pasiruošę saugai užtikrinti. Plius, policijos labai daug“, – sakė ji.

Jos kolegė Viktorija Kolbešnikova akcentavo, kad tiek organizatoriai, tiek policija pasirengę galimoms provokacijoms, tačiau tikisi, kad jų nebus.

„Man atrodo, tai, kas yra kalbama viešumoje, nebūtinai atitinka realybę. Šiandien bus matyti, bet mes tikrai esame puikiai nusiteikę ir, man atrodo, yra žymiai svarbiau pasakyti, tai ką norime, o ne tai, kas prieš mus bando kažką padaryti“, – tvirtino V. Kolbešnikova.

Ji sako pastebinti ypatingą Kauno kultūros ir kitų įstaigų, žmonių solidarumą su LGBT bendruomene.

„Man atrodo, kad, visų pirmą, šitas renginys yra vienijantis skirtingas bendruomenes, skirtingus LGBT žmonių balsus, tai tikrai nieko nepriešina“, – tvirtino viena renginio organizatorių.

Sako suprantantys „antiprotestus“

Eitynėms nepritariantys kauniečiai rengiasi giedoti giesmes – Asta Volungė, taip pat viena renginio organizatorių, sako, kad tokia religingų žmonių pozicija yra suprantama, tačiau nėra visos tikinčiųjų bendruomenės balsas.

„LGBT bendruomenėje taip pat yra religingų žmonių, katalikų, mes turime mus remiančių ir bažnyčios atstovų, ir panašiai. Tad kažkokios atskiros grupelės, kurios turi savo įsitikinimus – tegu meldžiasi, tikrai niekam dar nepakenkė meldimasis. Mes savo ruožtu palinkėsime  saugumo, palinkėsime, kad jų teisės būtų užtikrintos. Kas iš mūsų religingi, galėsime pasimelsti atgal“, – kalbėjo A. Volungė.

Pasak jos, yra „natūralus nerimas“ dėl renginio saugumo, nors su policija aptartos visos detalės.  

Policija pasiruošusi „nenumatytiems atvejams“

Kauno policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė BNS sakė, kad pasiruošimas prasidėjo jau senokai ir „truko ne vieną dieną“.

„Pareigūnai atliko tikrai savo namų darbus tiek taktiškai strategavo šiandien dienos eitynių saugumą, tiek stebėjo viešąją erdvę, tiek galiausiai susitiko ir su pačiais eitynių organizatoriais aptarti saugumo klausimų“, – teigė ji.

Pasak policijos atstovės, pareigūnai ruošiasi „ir numatytiems, ir nenumatytiems“ atvejams, dar prieš eitynes stebėjo viešąją erdvę ir kai fiksavo kai kuriuos pasisakymus, nukreiptus prieš renginį ir jo dalyvius.

„Buvo keliolika asmenų prevenciškai įspėta dėl tų pasisakymų viešojoje erdvėje, dėl komentarų, kuriais jie ragino šiandien pažeidinėti viešąją tvarką, ragino imtis tam tikrų smurtinių veiksmų. Mes visa tai stebėjome, ir tikimės, kad šiandien atėję čia visi į Laisvės alėję bus sąmoningi, pilietiški ir savo poziciją išreikš taikiai“, – tvirtino O. Vaitkevičienė.

Pasak jos, į Laisvės alėją patekti gali visi žmonės, tačiau jie turi būti pasiruošę, kad gali būti patikrinti, ar neturi draudžiamų daiktų.

Tikimasi apie tūkstančio dalyvių

Eitynės vidurdienį prasidės nuo Nepriklausomybės aikštės prie Soboro. Dalyvių kolona judės Laisvės alėja iki jos pabaigos, tuomet apsisuks ir judės tuo pačiu maršrutu atgal. Eitynės pasibaigs vėl susirenkant Nepriklausomybės aikštėje.

Organizatoriai šeštadienio renginyje tikisi apie tūkstančio žmonių, leidime numatyta, kad jų gali susirinkti iki 3 tūkstančių.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us