Raseinių naujienų portalas

KitaPolitika

ES atnaujino rekomendaciją dėl su laisvo judėjimo apribojimais susijusių priemonių

Europos Sąjunga (ES) patvirtino atnaujintą rekomendaciją dėl su laisvo judėjimo ribojimu susijusių priemonių, taikomų remiantis individualia asmenų padėtimi, o ne gyvenamąja vieta ar regionu.

Antradienį ES Tarybos patvirtintoje rekomendacijoje numatoma, kad „kovos su COVID-19 priemonės turėtų būti taikomos atsižvelgiant į individualią asmens padėtį, o ne į situaciją regioniniu lygiu, išskyrus vietoves, kuriose užsikrėtusiųjų skaičiai yra labai dideli.“

Tai reiškia, kad lemiamas veiksnys apsprendžiant judėjimo laisvės ribojimus turėtų būti galiojančiu ES skaitmeniniu COVID-19 sertifikatu patvirtintas keliautojo vakcinavimo nuo COVID-19 statusas, tyrimų rezultatai ar faktas, jog asmuo yra persirgęs COVID-19.

Naujasis požiūris bus taikomas žmonių judėjimui ES bei bloko gyventojų kelionėms į ES ir iš jos. 

Rekomendacija valstybėms narėms įsigalios 2022 metų vasario 1 dieną – tą pačią dieną, kaip ir poįstatyminis aktas, kuriuo patvirtinti COVID-19 skaitmeninių sertifikatų reglamento pakeitimai.

Naujasis dokumentas skelbia bendrą principą, numatantį, kad „keliautojams, turintiems galiojantį ES COVID-19 skaitmeninį sertifikatą, neturėtų būti taikomi papildomi judėjimo laisvės apribojimai“.

Asmenys, neturintys ES skaitmeninio COVID-19 sertifikato, gali būti įpareigoti atlikti tyrimą prieš atvykdami arba ne vėliau kaip per 24 valandas po atvykimo.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) ir toliau skelbs valstybių narių regionų žemėlapius, pagal bendrus kriterijus pažymėtus sutartiniais spalviniais kodais (naudojant žalią, oranžinę, raudoną ir tamsiai raudoną spalvas). 

ES valstybės privalės imtis veiksmų dėl kelionių į tamsiai raudonas zonas ir iš jų. Bloko gyventojai turėtų būti raginami susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į tokias zonas, o iš šių vietovių atvykę asmenys, neturintys skiepų ar pasveikimo faktą patvirtinančio pažymėjimo, turės atlikti tyrimus prieš išvykdami, o atvykę privalės karantinuotis.

2020 metų spalio 13 dieną ES Taryba priėmė pirmąją rekomendaciją dėl su koronaviruso pandemija susijusių priemonių, kuriomis ribojamas laisvas judėjimas Europos Sąjungoje, koordinavimo, kuri nuo to laiko buvo atnaujinta du kartus.

ES Tarybos rekomendacija nėra teisiškai privalomas dokumentas, o už jo taikymą yra atsakingos ES valstybių narių institucijos.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us